Martin Károly Rôzne

Krupinský včelár získal v európskej súťaži cenu za agátový med

Drieňovo 29. septembra - Aj keď sa tento rok v produkcii slovenských včelárov zaradí k tým nie príliš vydareným, nízka znáška medu sa na jeho kvalite vôbec neprejavila. Dôkazom je včelár Igor Janota z Krupiny, ktorý v súťaži o najlepší slovenský med

Cenu s medailou a možnosťou označovať svoje výrobky známkou víťaza európskej súťaže som získal za agátový med,“ povedal TASR 54-ročný včelár, ktorý sa stará o svoje včelstvá v malej dedinke Drieňovo, neďaleko Krupiny.

Vzorku z prvého agátového medu poslal do Varny posilnený víťazstvom v národnej súťaži. „Cena ma potešila o to viac, že rok nebol práve najlepší,“ podotkol. V sezóne totiž jeho 42 včelstiev vyprodukovalo iba asi 800 kilogramov medu, čo je len tretina z výnosov ostatných rokov. Na vine je hlavne počasie, ktoré neumožnilo včelám stráviť dostatok času na kvetoch.

Kvalita miestneho medu je podľa Janotu, ktorý je aj predsedom Základnej organizácie (ZO) Slovenského zväzu včelárov v Krupine, výsledkom doposiaľ neskazenej prírody v oblasti Krupinskej vrchoviny. „Lesy sú tu stále panenské, ani lúk sa chémia zatiaľ príliš nedotkla,“ hovorí.

K včeláreniu sa dostal cez svojho otca, evanjelického farára, ktorý si do Drieňova priniesol svoje včelstvá z Gemera. „Otec ich tu mal v 70. rokoch minulého storočia aj okolo 100,“ spomína.

Včely a med sa pre Janotu stali najmä po tom, ako ho nedávno prepustili zo zamestnania, malým zdrojom obživy. Na to, aby ho to celkom pohltilo, však potrebuje ešte lepšie zázemie a najmä znášku medu na úrovni predchádzajúcich rokov. Navyše, súčasná cena medu stále nezaručuje rentabilitu.

Ako TASR povedal tajomník ZO v Krupine Jozef Lupták, med za rentabilnú cenu predávajú dnes na trhoch len včelári, ktorí bývajú v blízkosti ekonomicky silnejšej Bratislavy.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM