Barbara Dallosová Rôzne Správy

Kto by im v tomto pekle závidel? TOP 3 najhorúcejšie fleky v Žiari

To je ale hic! Zatiaľ čo sa ľudia pracujúci v kancelárii chladia klimatizáciou, iní takú možnosť nemajú. Komu v týchto horúčavách niet čo závidieť?

Ilustračný obrázok k článku Kto by im v tomto pekle závidel? TOP 3 najhorúcejšie fleky v Žiari
Zdroj: TASR

Už niekoľko dní v našich končinách úraduje priam tropické počasie. Horúčavy lákajú buď k vode, alebo naopak, radšej ani nevyliezť z príjemného chládku našich príbytkov. Mnohí z nás ale aj tak musia do práce a v niektorých zamestnaniach je to v týchto dňoch skutočné utrpenie.

Pracovať v tomto teple na stavbe či pri vysokej peci je doslova ako pracovať v pekle. Nemusíme však chodiť ďaleko a povolania, v ktorých sa zamestnanci momentálne varia vo vlastnej šťave, nájdeme aj priamo v meste. Vybrali sme tri, s ktorými sa denne stretávame.

Dvanásť hodín na nohách

Zdá sa vám ako nadľudské úsilie prejsť v pekelnom teple čo i len pár ulíc po rozpálenom betónovom meste? Tak si predstavte, že mestskí policajti pochôdzkujú po Žiari v dvanásťhodinových šichtách. Tento pracovný režim zostáva bezo zmeny aj napriek horúčavám.

,,Zmeny vlastne trvajú jedenásť a pol hodiny, polhodinka je tam prestávka na jedlo a odpočinok. Samozrejme, pri týchto horúčavách je zabezpečený pri hliadke pitný režim a policajti môžu častejšie prísť na úrad osviežiť sa, aby neboli pod takým enormným zaťažením," vysvetľuje Pavol Páleník zo žiarskej Mestskej polície.

Ako dodáva, istou úľavou pre policajtov je aj ľahšia verzia uniformy. ,,Momentálne kolegovia chodia v letnej verzii, teda v krátkych nohaviciach po kolená a v bavlnenom tričku s krátkym rukávom."

Nad horúcim hrncom aj vo vyhriatom stánku…

Pobehovať medzi hrncami, z ktorých sa parí, v tomto počasí tiež nie je zrovna osviežujúce. Svoje o tom vedia pracovníci reštaurácií a jedální. Ako hovorí Peter Čunderlík z reštaurácie Impresia, ostrieľaní pracovníci v kuchyni zvládnu aj takúto záťaž, príjemné to ale rozhodne nie je.

,,Teplota v kuchyni je vyššia ako obvykle, ale ľudia, ktorí to robia dlho, sa už vedia aklimatizovať. Viac dbáme na pitný režim, nejako to vydržíme, ale už sa veľmi tešíme na to, keď tie teploty trochu klesnú. Našou výhodou je, že si odvaríme všetko doobeda, v tých poobedných hodinách by to už bolo na nevydržanie," priblížil Čunderlík.

Nemenili by ste asi ani s pani Ľudmilou. Tá pracuje v jednom zo žiarskych novinových stánkov a ako hovorí, bez ventilátora by to v týchto dňoch nevydržala. ,,Doobeda je tu ešte dobre, sme tak otočení, že do tej jednej je ešte stánok v tieni. Potom začne pripekať. Vo štvrtok teraz to bolo asi najhoršie, uvidíme čo nás ešte čaká. Mám tu taký menší ventilátor a snažím sa piť, len teda nie sladké vody, lebo to som len viac smädná," vysvetľuje nám cez okienko plechovej búdky.

Ako to počas horúcich dní vyzerá vo vašej práci? Podeľte sa s nami so svojimi postrehmi a skúsenosťami v správe na našom Facebooku!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM