Barbara Dallosová Rôzne Správy

Kto by to bol povedal: Aj na takéto nevšedné plemená psov môžeme natrafiť v Žiari

V Žiari majú svoj domov stovky psíkov. A medzi nimi sa nájdu aj také, ktoré sú v rámci svojho plemena jediným zástupcom v meste...

Ilustračný obrázok k článku Kto by to bol povedal: Aj na takéto nevšedné plemená psov môžeme natrafiť v Žiari
Zdroj: TASR

V Žiari nad Hronom sú zaregistrované stovky psov najrôznejších plemien, väčšinu z nich však tvoria kríženci. Po takzvaných orechoch nasledujú v rebríčku popularity známi maznáčikovia – yorkshírske teriéry. Treťou najčastejšou rasou v meste sú nemecké ovčiaky. Nikoho by zrejme v uliciach Žiaru neprekvapili ani čivava, maltézsky psík či zlatý retriever, ktoré sú tiež v prvej desiatke.

Žiarčania si ale vyberajú aj výstrednejšie. V evidencii psov v Žiari nad Hronom sa podľa špecializovaného portálu egov.ziar.sk nachádza aj niekoľko plemien, ktoré majú v meste len jediného zástupcu. Takým je napríklad japan-chin – neprehliadnuteľný drobec s chocholatými ušami i chvostom a typickým výrazom tváre s veľkými očami zasadenými ďaleko od seba.

Podobným prípadom je papillon. Neveľký psík, ktorého si ale pre jeho obrovské vzpriamené ušiská so strapatou srsťou nemôžete nevšimnúť. Aj toto plemeno je v Žiari nad Hronom zaregistrované len v jednom prípade.

Ako už nasvedčuje názov, ani jemnosrstý pšeničný teriér nebude ničím obyčajným. Prívlastok pšeničný prischol rase pochádzajúcej z Írska pre farbu jeho srsti. To, podľa čoho tohto teriéra spoznáte už z diaľky je jeho špecifická ,,ofina". Hustá kučeravá srsť na hlave dáva psíkovi dôstojnú bradu, ale aj šticu, ktorá častokrát prekrýva celú tvár.

Medzi väčšie chovateľské kúsky v meste patrí anatolský pastiersky pes. Tento elegantný a rešpekt vzbudzujúci tvor k nám prišiel z Turecka. Je to silný, vytrvalý, no miestami aj trošku ťažkopádny strážca. To však stále nie je nič oproti brazílskej file. Aj toto plemeno má v Žiari jediného zástupcu, no ak ste ho už niekedy stretli, zrejme vám utkvel v pamäti. Samec totiž môže vážiť aj neuveriteľných 80 kilogramov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM