Barbara Dallosová Kremnica

Kuriozita v Kremnici: Zatúlaná líška pózovala v krčme, ľudia ju kŕmili arašidmi

V obľúbenej krčme Kremničanov mali naozaj zvláštnu návštevu. Zblúdilá líška sa ponúkla orieškami a ochotne zapózovala.

Ilustračný obrázok k článku Kuriozita v Kremnici: Zatúlaná líška pózovala v krčme, ľudia ju kŕmili arašidmi
Zdroj: Dnes24.sk

V chatovej oblasti ROH sa vystrieda kopec návštevníkov, tento bol ale predsa trochu neobyčajný. Ryšavé zvieratko sa síce zo začiatku zdalo plaché, ukázalo sa, že ľudská pozornosť mu neprekáža.

Oriešky zachutili

,,Všimol som si ju večer pri krčme. Bola maličká, zrejme bola ešte mladá. Hneď som ju začal fotiť. Najprv sa blesku zľakla ale potom sa otriasla. Hodil som jej nejaké arašidy,„ hovorí Filip (32), ktorému sa podarilo zvieratko odfotiť. Ľudomilná líška ale pravdepodobne nebola na výjazde pri známej kremnickej krčme prvýkrát. ,,Kamarátka mi vravela že ju tu nedávno videla tiež, tiež jej dala čo mala po ruke – čipsy. Zrejme sa teda naučila sem chodiť za potravou,“ polemizuje Filip.

Podľa kremnického poslanca a ekológa Jaroslava Slašťana ale nie je vhodné, aj keď z dobrej vôle, ponúkať takéto zvieratá občerstvením. ,,Takáto zver si na prikrmovanie rýchlo navykne a môže stratiť svoju prirodzenú plachosť,„ vysvetľuje. Líška, ktorá prekvapila Filipa ale nemusí byť posledná, ktorú toto leto v Kremnici stretnete. ,,Tento rok je to častejší úkaz, bola slabšia zima a líšky mali viac mláďat vo vrhu,“ hovorí Slašťan.

Vedeli by ste, čo robiť?

A čo teda urobiť, keď vám skríži cestu takáto potvorka? Slašťan tvrdí, že radšej nič. ,,Takéto zviera neohrozí človeka vážne na živote či zdraví. Pokiaľ by sa ale vyskytlo priamo v meste, na ulici, treba samozrejme kontaktovať mestskú políciu," dodáva na záver.

V Kremnici už so pobehujúcimi zvieratami skúsenosti majú. Pozrite, akú šarapatu pred časom narobili splašené kone v uliciach mesta: VIDEO: Po Kremnici sa preháňali splašené kone

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM