Martin Károly Rôzne

Kyberšikana- reálna hrozba aj pre školákov

Obeťou kyberšikany, sa čoraz častejšie stávajú aj deti, Následky kyberšikany môžu byť vážne. Pedagógovia zo Základnej školy na Ul. M.R. Štefánika /dvojka/ v Žiari nad Hronom sa v tomto roku zamerali na prevenciu tohto nebezpečného javu. Dôležité info

Kybernetickým šikanovaním označujeme nebezpečné komunikačné javy realizované prostredníctvom informačných a komunikačných technológií (napr. mobilné telefóny, e-maily, internet, blogy a pod.), ktoré majú za následok ublíženie alebo iné poškodenie obete,“ uvádza sa v elektronickej encyklopédii. Metódy páchateľov môžu byť rôzne, spočiatku sa javia nevinne.

Naša škola má vypracovaný program Prevencie sociálno-patologických javov, ktorého koordinátorkou je Mgr. Xénia Valachová. Cielene sa už druhý rok venujeme prevencii šikanovania,“ informuje riaditeľka „dvojky“ Monika Dobrotová a ďalej dodáva, že problematike sa venujú aj kvôli informovaniu rodičov, ktorí o téme vedia málo. Deti sa často krát v nových technológiach vyznajú lepšie ako oni.

Piataci sa 8 marca, v rámci „Dňa bezpečného internetu“ zúčastnili interaktívneho seminára v žiarskom Pohronskom osvetovom stredisku so scenáristom projektu OVCE.sk, Miroslavom Drobným a psychologičkou Monikou Gregussovou. Tí istí prednášatelia absolvovali v popoludňajších hodinách seminár na tú istú tému, tentokrát ale určenú pre učiteľov a rodičov.

OVCE.sk je slovenský animovaný seriál, ktorý sa vracia k tradíciám pôvodnej kreslenej tvorby pre deti a mládež. Jeho prvé štyri časti boli predstavené v októbri 2009. Nových päť častí sa opäť zaoberá aktuálnymi témami ako sú reťazové listy šťastia, chyby z minulosti na internete, recepty krásy na internete (propagácia anorexie na internete), virtuálne prenasledovanie (cyberstalking), prezradenie údajov a majetkových pomerov (phishing). Pre nižšiu vekovú kategóriu detí má seriál pôsobiť ako prevencia, mládeži nastavuje zrkadlo jej nevhodného správania na internete, dospelých divákov majú rozprávky poučiť i pobaviť,“ prezrádza o projekte známom z televíznych obrazoviek Miroslav Drobný.

Oba semináre hodnotí riaditeľka školy, Monika Dobrotová, pozitívne: „Naším cieľom je získané poznatky využiť jednak v práci so žiakmi, jednak ich sprostredkovať všetkým rodičom našich žiakov, aby javom, ktoré kyberšikana prináša, rozumeli dospelí v obidvoch prostrediach, v ktorom sa dieťa pohybuje a dokázali mu pomôcť.

Kybersikana
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM