Barbara Dallosová Správy

Lákadlo v našom regióne, ktoré navštívi 40 000 ľudí ročne: Nával turistov ale prináša aj problémy

Z 12 000 na 40 000 ročne. Takto prudko stúpol počet návštevníkov obľúbeného turistického lákadla za pár rokov. To však prinieslo aj problémy. Pozrite, ako sa chcú popasovať s problémom.

Ilustračný obrázok k článku Lákadlo v našom regióne, ktoré navštívi 40 000 ľudí ročne: Nával turistov ale prináša aj problémy
Zdroj: TASR

V tesnej blízkosti banskoštiavnickej kalvárie by mali v nasledujúcich dvoch rokoch vzniknúť nové parkovacie miesta a tiež nové návštevnícke centrum. Občianske združenie Kalvársky fond, ktorý združuje vlastníkov a dobrovoľníkov s cieľom kompletne obnoviť areál kalvárie v Banskej Štiavnici, si zobral úver na kúpu objektu, kde chce tieto investície realizovať.

,,Pred piatimi rokmi, keď sme začali robiť dennú službu, tak mala kalvária okolo 12.000 návštev­níkov. Už vlani to bolo okolo 40.000 ľudí ročne," podotkol predseda Kalvárskeho fondu Martin Macharík s tým, že súčasné informačné centrum, ktoré zriadili v Dolnom kostole, pre neustále sa zvyšujúcu návštevnosť kalvárie kapacitne nepostačuje.

Zároveň chce združenie vyriešiť pretrvávajúci problém s parkovaním pod kalváriou. Podľa Macharíka bola situácia už kritická, keďže denne niekedy kalváriu navštívilo aj 300 – 400 ľudí. ,,Parkovanie by sa preto malo trochu zlepšiť už tento rok a komplexne v budúcom roku," dodal.

Objekt budov s pozemkom, ktorý Kalvársky fond zakúpil, sa nachádza v tesnej blízkosti kalvárie. ,,Robíme to celé na úver, keďže situácia je kritická a dúfame, že nám s tým pomôžu naši sponzori a partneri a možno nejaké fondy. Pokiaľ by sme však ten objekt nekúpili teraz, keď bol na predaj, tak by sme o to prišli," dodal v tejto súvislosti.

V objekte by malo vzniknúť 20 parkovacích miest. Návštevnícke centrum bude pozostávať z informačného bodu, ale svoje miesto by tu mali mať aj originály z kalvárie, ako napríklad zachránené sochy či dokumentácia rekonštrukcie kalvárie. Chýbať nebude ani občerstvenie a toalety. Návštevnícke centrum by chcel Kalvársky fond otvoriť v lete 2016.

Jednou z noviniek, ktorá už funguje, je interaktívna on-line aplikácia, vďaka ktorej sa po kalvárii môžu prejsť turisti z celého sveta. Písali sme TU.

Čítajte tiež:

Mesto, ktoré si esemeskuje s obyvateľmi: Mobilná komunikácia pomohla aj pri výpadkoch vody a prúdu

Na daniach mesto zinkasovalo takmer dvojnásobok toho, čo v minulosti: Pozrite, aké páky zaviedlo!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM