Barbara Dallosová Rôzne

Liečivý poklad máme hneď za rohom: Medokýš v blízkej dedinke láka aj cezpoľných

Medokýšu bohatému na železo a mangán prišli na chuť nielen domáci, ale aj ľudia zo vzdialenejších regiónov. Vedeli ste o ňom?

Ilustračný obrázok k článku Liečivý poklad máme hneď za rohom: Medokýš v blízkej dedinke láka aj cezpoľných
Zdroj: TASR

Roky sa na konci Bukoviny (časť obce Bzenica v okrese Žarnovica) nachádza vybetónovaná šachta, kde si vodu s charakteristickým oranžovým sfarbením, môže nabrať každý.

Podľa starostu Mareka Kováča sa v dedine nachádzajú takéto pramene tri, ďalší sa nachádza pri miestnej horárni a tretí v doline nad Bukovinou. Spomínaný prameň pri bývalom roľníckom družstve je však podľa jeho slov najznámejší a najviac využívaný.

,,Stará sa oň jeden pán, ktorý ho aj čistí. Šachta sa totiž zanáša železom, tak ju vždy vymyje," vysvetlil s tým, že voda sa dá nabrať kandličkou, ktorá sa pri prameni nachádza. Tí zvyknutí si vedia vodu načrieť tak, že sa nezamúti, menej skúsenejší, nie. Pri naberaní totiž ľahko udrú o dno, a tak sa voda zamúti.

Kvalitu vody v prameni obec pravidelne monitoruje. ,,Keď sme robili rozbor naposledy, tak tam bolo 16-krát prekročené železo a mangán je tam zhruba tak isto. Po mikrobiologickej stránke je voda pitná, nie sú tam žiadne baktérie," dodal Kováč s tým, že voda je dobrá na trávenie a zažívanie.

Kým poniektorí prichádzajú k prameňu pravidelne aj každé dva dni, tí zo vzdialenejšieho okolia si naberajú väčšie množstvá. ,,Chodia sem aj ľudia, ktorí majú PET fľaše v debničkách. Skladujú ju potom v chlade," dodal s tým, že pri dlhšom skladovaní sa usadenina vyzráža na spodku fľaše a voda ostane jemnejšia.

Titul. foto: ilustračné

Bzenický medokýš: Ľudia si sem chodia naberať vodu i do zásoby
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM