Barbara Dallosová Tlačové správy

Ľubicu (51) pozná asi každý Žiarčan, čo prešiel venčekom: Túto jeseň si ale plní svoj tanečný sen plný temperamentu!

Učiteľom tanca, manželom Ľubici a Karolovi Kristovcom, prešli na tanečných kurzoch a venčekoch cez ruky stovky z nás. V týchto týždňoch ale pod taktovkou známej žiarskej tváre odštartoval nový projekt.

Ilustračný obrázok k článku Ľubicu (51) pozná asi každý Žiarčan, čo prešiel venčekom: Túto jeseň si ale plní svoj tanečný sen plný temperamentu!
Zdroj: Dnes24.sk

Ľubicu Kristovú a jej manžela v našom meste netreba nikomu zvlášť predstavovať. Žiarčanov, ktorých naučili tancovať či už na kurzoch, alebo na obľúbených venčekoch, môžu rátať v stovkách. Ako sama hovorí, s manželom spolu na parkete fungujú desaťročia, iba pri tangu však majú pocit, že tancujú jeden pre druhého a skutočne zo srdca.

V Žiari si vás mnohí ľudia spájajú najmä s venčekmi. Vedeli by ste povedať, koľko tínedžerov vám už takto prešlo cez ruky?
To je veľmi ťažká otázka, lebo učíme v Žiari a v okolí skoro 30 rokov a za ten čas len počas venčekov u nás absolvovalo tanečnú minimálne 100 žiakov ročne. Sme radi, keď sa nám aj po rokoch ozvú naši bývalí žiaci, že by si chceli zopakovať, prípadne svojho budúceho životného partnera naučiť najzákladnejšie tanečné kroky. Preto aj robíme tanečné hodiny pred svadbou, prípadne pripravujeme tanečnú choreografiu na prvý svadobný tanec. Dnes sa nám už stáva, že učíme prvé tanečné kroky deti našich bývalých žiakov a to nás nesmierne teší a povzbudzuje do ďalšej práce.

Dievčat býva v triedach obvykle viac než chlapcov. Nebýva problém vytvoriť tanečné páry?
Máte pravdu. Riešime to tak, že počas kurzov si partnerov striedame a na slávnostnom záverečnom plese sa snažíme všetkým zabezpečiť chýbajúcich partnerov/partnerky z našich predtým absolvujúcich tanečníkov. Takže nakoniec sa často stáva, že naozaj každý má pre seba tanečníka alebo tanečnicu.

Tango sa teší čím ďalej tým väčšej obľube i v našich končinách. Máte takú skúsenosť aj z kurzov a venčekov?
Práve z venčekov sme sa od rodičov dozvedeli, že je o tento tanečný štýl záujem. Doteraz Žiarčania za týmto účelom museli vycestovať najbližšie do Banskej Bystrice. Práve preto sme sa rozhodli otvoriť kurzy argentínskeho tanga i v Tanečnej škole Krist.

Myslíte si, že aj v našej žiarskej náture sa nájde toľko temperamentu, koľko si tento tanec pýta? Nie sú naň ľudia niekedy príliš ostýchaví?
V každom meste, nie iba v Žiari, sa nájde dosť ľudí, ktorí si chcú aj prostredníctvom tanca vybiť svoj temperament, emócie, či starosti a problémy každodenného života. Zo začiatku možno ľudia sú trochu ostýchaví, je to aj v Žiari niečo nové, ale môžem naozaj úprimne potvrdiť, že je to vhodné pre každého – jednotlivci či páry, začiatočníci alebo už ostrieľaní… Každý si tento druh tanca jednoducho musí obľúbiť. My sme s manželom od svojich pätnástich rokov neustále na tanečnom parkete, či už ako súťažní tanečníci (reprezentanti SR), alebo učitelia a tréneri. Práve pri argentínskom tangu ale máme možno prvý raz naozaj pocit, že tancujeme jeden pre druhého, zároveň každý pre seba samého a hlavne, zo srdca.

O tangu sa vraj hovorí, že je ako život…
Presne tak. Tango sa môže stať najpríjemnejším celoživotným koníčkom, spôsobom relaxu a uvoľnenia emócií, či netradičným nástrojom sebavyjadrenia. Jednoducho, tango je ako život. Pre dámy je to tiež jeden zo spôsobov, ako si potvrdiť svoju jedinečnosť. A už nehovorím o tom, že pravidelným pohybom si vylepšujeme svoju kondíciu a zdravie, takže slúži nielen duši, ale i celkovému zdraviu.

Na kurz sa teda môže odvážiť prísť skutočne každý?
Áno. Pri tomto druhu tanca ani nezáleží na tom, či prídete sám, alebo v páre, či ste začiatočník, alebo máte už nejaké tanečné skúsenosti. Mnohokrát sa totiž stane, že aj keď prídu páry, tak počas celej lekcie vôbec netancujú spolu. Navyše tento prvý kurz argentínskeho tanga a salsy nám vedie lektor, ktorý je naslovovzatý profesionál – RNDr. Peter Ingriš z Martina, pre niekoho možno viac známy ako bývalý partner profesionálnej tanečnice a porotkyne z Letś Dance a Star Dance, Tatiany Drexler.

Foto: súkromný archív Ľ.Kristovej

Ľubica Kristová s manželom spolu na parkete fungujú od svojich pätnástich
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM