Martin Károly Rôzne

Lúčky takmer rok bez starostu

Lúčky pri Kremnici 28. februára - Obec Lúčky úradovala takmer rok bez starostu. Ušetrené peniaze za jeho plat zachránili dedinu pred nútenou správou.

Starosta obce Lúčky František Zajak dostal v marci minulého roka mozgovú príhodu. Počas jeho liečby ho v nevyhnutných prípadoch zastupoval zástupca starostu. „Túto funkciu vykonával počas troch mesiacov s odmenou, potom bez nej,“ hovorí zamestnankyňa obecného úradu pani Bednářová, ktorá následne dodáva, že jej s byrokraciou chodil pomáhať i práce neschopný starosta bez nároku na honorár. Tieto slová potvrdzuje i Zajak: „Po dvoch mesiacoch v čase povolených vychádzok som chodil pomôcť.

Dá sa povedať, že obec Lúčky mala šťastie v nešťastí. Náhlym ochorením starostu sa vyhli nútenej správe, ktorá im hrozila. „Bola to naša záchrana,“ hovorí Zajak otvorene. Jeho plat totiž použili okrem iného na zaplatenie faktúr za elektrinu a odvoz komunálneho odpadu. V súčasnosti sa v Lúčkoch prerába kultúrny dom. Na jeho rekonštrukciu dostala dedina peniaze z európskych fondov.

Napriek tomu, že sa František Zajak dlhodobo zotavoval po vážnej chorobe, obyvatelia dedinky ho opätovne zvolili za starostu. „Nerátal som s tým,“ prezrádza otvorene kandidát strany SMER-SD, ktorý v boji o richtársku stoličku porazil ďalších troch protikandidátov. Do úradu po chorobe zasadol až na začiatku februára, no stále bez nároku na honorár: „Zatiaľ neberiem plat. Momentálne žijem z invalidného dôchodku,“ uzatvára Zajak.

Katarína Pružinová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM