Martin Károly Rôzne

Ľudia stále podceňujú ochorenie na pandemickú chrípku, hoci je vážne

Banská Bystrica 9. februára (TASR) – Ľudia stále podceňujú ochorenie na pandemickú chrípku A(H1N1), hoci je naozaj vážne a treba sa proti nemu postaviť.

Konštatovala to na dnešnej tlačovej konferencii Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Mária Avdičová. Preto prostredníctvom médií vyzvala ľudí, aby sa začali zaujímať o to, ako sa proti tejto chrípke chrániť, či už ide o rizikových pacientov, tehotné ženy či bežnú populáciu. „Máme k dispozícii očkovaciu látku, ktorá sa síce spochybňovala, ale táto vakcína je vakcínou, ktorá je desaťročia overená a každú sezónu je len v nej zmenený ten vírus,“ pokračovala Avdičová.
Ako informovala, „podľa informácie Ministerstva zdravotníctva SR a hlavného hygienika SR sa od 8. februára uvoľňuje očkovanie pre všetky skupiny obyvateľstva bez ohľadu na to, či sú rizikové, alebo majú len niektoré osobné dôvody byť zaočkovaní a chránení“.
Na konferencii sa hovorilo aj o antivakcinačnej nálade. Tá sa podľa Avdičovej určite podpíše na proporcii zaočkovanosti a niektorí jednotlivci, ktorí budú mať ťažké priebehy a z nich niektorí aj umrú, na túto náladu doplatia.
Avdičová pripomenula, že nedôvera voči očkovaniu sa prejavila aj u zdravotníckych pracovníkov. „Považujú sa za premorených, pretože dennodenne prichádzajú do styku s ľuďmi, ktorí sú nakazení, chorí a vylučujú rôzne typy vírusov,“ konštatovala Avdičová. Ďalej je tu podľa nej všeobecná ignorancia týchto opatrení zo strany zdravotníkov.
Na očkovanie proti novej chrípke podľa Avdičovej najlepšie reagovali pracovníci Detskej fakultnej nemocnice Roosevelta v Banskej Bystrici, kde je 30-percentná zaočkovanosť zamestnancov. Počet zaočkovaných zdravotníckych pracovníkov v kraji sa však dá rátať iba na desiatky osôb.
Od 3. novembra 2009 do 4. februára 2010 bolo na Slovensku zaznamenaných z 358 ťažkých akútnych respiračných ochorení (SARI) 49 úmrtí.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM