Martin Károly Kremnica

Ľuďom nad novou jednosmerkou zastáva rozum, spisujú petíciu: Toto im ale odkazuje radnica

Koncom marca tohto roku prekvapila obyvateľov bytovky nová značka. Parkovisko, ktoré používajú obojsmerne 25 rokov, mesto zjednosmernilo. Po novom musia teda obchádzať. Petíciu proti jednosmerke podpísali už 3/4 obyvateľov. Čo na to mesto? Pozrite si video.

Ilustračný obrázok k článku Ľuďom nad novou jednosmerkou zastáva rozum, spisujú petíciu: Toto im ale odkazuje radnica
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa mňa tu nikdy neboli problémy. 25 rokov tu parkujú autá týmto spôsobom,“ čuduje sa nad novým rozhodnutím Mesta Kremnica, Jakub Polášek, ktorý nás na problém upozornil.

Kto toto vymyslel!?

Bytovka sa nachádza na Dolnej ulici v Kremnici, blízko cintorína. Plocha pred panelákom sa používa ako parkovisko. Po novom však musia obyvatelia obísť ešte iný panelák, aby sa pred svoj dom dostali.

Zo 75 bytov v paneláku sa do petície proti novej jednosmerke zapojilo 50 domácností. "Komplikuje nám to zbytočne život, hovorí ďalej Jakub, ktorý má aj postihnutú sestru, teda podľa jeho slov neustále krúži okolo dvoch barákov. (Pozrite názorné video)

Ku kritike sa pripája aj ďalší obyvateľ bytovky, Vladislav Barát. "Tí, čo to schválili, nerozmýšľali! Neslúžia ľuďom, ktorí tu bývajú, ale sami sebe!

Čo na to radnica?

Podľa Mariána Sikoraia, ktorý je poverený vedením oddelenia výstavby a životného prostredia, mesto vydalo rozhodnutie o zjednosmernení týchto ciest ešte 14. januára tohto roku. Značky boli osadené koncom marca.

Sikorai sa odvoláva na pravidlá cestnej premávky. „Pri státí vozidla musí zostať voľný jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy. Komunikácie okolo bytového domu majú šírku cca 8,5 m, parkujúce vozidlá zaberú šírku cca 4,5 m, teda pre cestnú premávku ostáva voľná šírka vozovky cca 4 m. Preto okresný dopravný inšpektorát nesúhlasil so zriadením parkovísk pri bytovom dome na Dolnej ulici č. 54. Bolo potrebné zosúladiť parkovanie s pravidlami cestnej premávky a komunikácie zjednosmerniť,“ vysvetľuje vedúci oddelenie kremnickej samosprávy.

Podľa neho musia obyvatelia tohto domu spraviť 300 metrový okruh na to, aby sa dostali na svoje parkovisko. „Je vecou subjektívneho názoru, či je to veľká vzdialenosť pri jazde autom,“ dodáva.

Zmení niečo petícia?

Zdá sa, že obyvatelia spisujú petíciu márne. Mesto je rozhodnuté už dopredu. „Odstránenie jednosmeriek je možné len za predpokladu zrušenia parkovísk. Občania si môžu vybrať, čo je pre nich výhodnejšie,“ odkazuje Marián Sikorai, petičnému výboru.

Takto musia Kremničania po novom obchádzať
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM