Barbara Dallosová Správy

Lutilský potok vyčíňa: Žiarski policajti a hasiči sú v strehu, nachystané majú aj vrecia!

Po až podozrivo slnečnom začiatku septembra nám to dážď spočítal. Mračná máme nad hlavami už druhý deň a v pozore sú aj hasiči a policajti. Naše mesto zatiaľ dôsledky počasia obchádzajú, v neďalekej Lutile ale potok obyvateľov potrápil...

Ilustračný obrázok k článku Lutilský potok vyčíňa: Žiarski policajti a hasiči sú v strehu, nachystané majú aj vrecia!
Zdroj: Webnoviny.sk

Septembrové dažde už spravidla spôsobujú nemalé problémy. V Žiari si zatiaľ svoju daň nepýtali, včera však bolo rušno napríklad v neďalekej Kopernici, čítajte tu: Upršaná noc narobila šarapatu: V tejto dedine zaplavilo aj cestu! Okolo dnešného obeda by ale vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity v dedine mal byť odvolaný.

Po Kopernici Lutila

Hoci v dedinke pri Kremnici si poradili aj bez hasičov, inak to už bolo v Lutile. V obci blízko Žiaru to schytali rodinné domy. ,,Vytápalo priestory rodinného domu, voda pretekala do jeho obytných častí, zaplavená bola tiež záhrada. Hasiči odčerpávali vodu a vynášali von bytové zariadenie aby ho ochránili pred poškodením," povedal nám včera k zásahu Jozef Rozemberg z žiarskeho Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru.

V noci na dnes sa hasiči do Lutily vrátili. Zasahovali tam v dvoch rodinných domoch. ,,Spravili nevyhnutné opatrenia. V pohotovosti máme 250 vriec na povodňové aktivity na zabezpečovacie práce, tie som odovzdal hasičom," povedal na margo aktuálnej situácie Jaroslav Holzer z odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiari nad Hronom.

Lutila je už v suchu

Problémy v dedine údajne nastali v dôsledku podmočeného svahu. Podľa Holzera v súčasnosti na mieste niekoľko chlapov vrecuje piesok a vykonáva potrebné opatrenia. Tie by mali byť zatiaľ dostačujúce. ,,Okolo domu majú melioračné chodníčky zo štrku a odrážajú vodu na cestu. Malo by to byť v poriadku," ubezpečuje Holzer.

Policajti v noci striehli

Ako dnes informoval primátor Žiaru Peter Antal na svojom facebooku, mestská polícia monitorovala počas noci aj stav Lutilského potoka. ,,Zatiaľ nám žiadna povodeň nehrozí. Pre istotu máme pripravených 100 vriec naplnených pieskom a ďalšie prázdne vrecia, ako aj ďalšie opatrenia pre prípad potreby. Verím však, že v Žiari žiadnu veľkú vodu nebudeme musieť riešiť," dúfa primátor.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM