Martin Károly Od Vás

Lutilu a Slaskú spojil netradične odpad

Medzi 19. a 23. aprílom sa susediace obce žiarskeho regiónu, Slaská a Lutlia spojili a z vlastných peňazí vyčistili spojovaciu cestu od tzv. čiernych skládok.

Cestná komunikácia vedená z Obce Lutila do Obce Slaská sa na začiatku prediera malým lesíkom, potom ju lemujú okolité polia a lúky, divo rastúce ovocné stromy a pred Slaskou prechádza nádhernou alejou zmiešaného lesa. No krajinka ako stvorená v peknom počasí na cykloturistiku. Až na jeden negatívny prvok a to množstvo odpadu popri nej.

V obidvoch obciach na dobrej úrovni funguje separácia odpadov a tak sa zdá, že je nelogické, aby niekto z týchto obcí vyhadzoval plasty cestou, keď ich v pravidelnom intervale zbiera príslušná obec. Kto je vinníkom takéhoto nepriaznivého stavu si môžeme len domýšľať, ale to by stav popri tejto ceste nezmenilo. A tak sa stretli štatutári obidvoch obcí a rozhodli sa riešiť tento problém po svojom. Starosta Lutile p. Ján Pružina a starosta Slaskej p. Daniel Gelien našli spoločnú reč a jej výsledkom bola spolupráca obecných úradov týchto obcí, ktoré zabezpečili vyzbieranie odpadu.

Tento odpad následne na svojich zberných dvoroch vytriedili. Ten, čo sa dal vyseparovať skončí v jednotlivých komoditách na recykláciu. Ten, čo sa vytriediť nedal, bol na náklady obidvoch obcí odvezený na legálnu skládku odpadov. Aj tento miniprojekt preukázal, že spolupráca medzi obcami existuje a zostáva len dúfať, že najbližšie spojí tieto obce príjemnejšia akcia ako zber odpadu.

Slaska odpad
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM