Katarína Reiterová Rôzne

Malá Európa bude naozaj malá: Začiatok výstavby je stále otázny

Po tom, ako konkurencia podala podnet na podanie upozornenia prokurátora sa výstavba takzvanej Malej Európy v Žiari zastavila. Investor totiž nemal v rukách rozhodnutie o zmene stavby pred dokončením. Aký objekt teda bude stáť v meste?

Ilustračný obrázok k článku Malá Európa bude naozaj malá: Začiatok výstavby je stále otázny
Foto: Katarína Reiterová

Prípravné práce na výstavbu Shopping parku, teda takzvanej Malej Európy v Žiari začali v júli tohto roku, kedy investor – spoločnosť Tatra real požiadal mesto o odstránenie chodníka. Ten prechádzal cez stavebný pozemok. Následne investor tento pozemok ohradil a požiadal stavebný úrad o zmenu stavby pred dokončením. Z dvojpodlažnej budovy sa mala stať jednopodlažná s niekoľkými obchodmi a parkoviskom. Zmenou je najmä to, že dochádza k využitiu priestorov len na obchodné priestory (zanikajú priestory gastra a drobných prevádzok).

Konkurenčný boj

Ako dôvod zmeny uviedol investor hospodársku krízu a s ňou spojenú zmenu na trhu. Problém so zmenou stavby však videla konkurencia. Presnejšie spoločnosť KLM real estate a.s., ktorá na tlačovej besede informovala, že plánuje postaviť tiež jednopodlažný objekt s obchodmi, avšak nie na Ulicu Dr. Janského, ale pri cirkevnej škole. Táto spoločnosť podala vo veci Okresnej prokuratúre v Žiari nad Hronom – Podnet na podanie upozornenia prokurátora. Stavebný úrad tak nemohol vydať rozhodnutie o zmene stavby.

„Okresná prokurátorka v Žiari nad Hronom 23. septembra odložila podnet fy. KLM real estate a.s. na podanie upozornenia prokurátora vo veci zmeny stavby pred dokončením (Shopping parku Žiar nad Hronom), pretože podávateľ v podnete žiadal preskúmať stavebno-technické zmeny, čo nie je v kompetencii orgánov prokuratúry,“ povedal nám hovorca Krajskej prokuratúry Banská Bystrica Ivan Vozár.

Povolenie je vydané

Stavebný úrad vydal rozhodnutie o zmene stavby pred dokončením začiatkom novembra tohto roku. Právoplatnosť však ešte nenadobudlo.

Podľa informácií, ktoré nám poskytol Jaroslav Šuveg, generálny riaditeľ spoločnosti Tatra Real je otvorenie nákupného centra Shopping park naplánované na apríl 2014. Vzhľadom na zdržanie sme sa ho opýtali, či sa bude so stavebnými prácami pokračovať a kedy sa teda Malá Európa otvorí. „V tejto chvíli je síce rozhodnutie na zmeny stavby pred jej dokončením vydané, ale keďže zatiaľ toto rozhodnutie nenadobudlo právoplatnosť, zatiaľ sa k výstavbe Shopping parku nebudeme vyjadrovať,“ povedal nám Jaroslav Šuveg.

Tu si môžete pozrieť, ako bude Shopping park v Žiari vyzerať.

Uznesením, ktoré schválili poslanci sa stavebný úrad nezaoberal

So zmenou stavby nesúhlasili ani mestskí poslanci. Na júlovom zastupiteľstve preto prijali uznesenie, ktorým svoj nesúhlas vyjadrili. Ruku za toto uznesenie dvihlo všetkých prítomných 16 poslancov. V rozhodnutí stavebného úradu sa však uvádza, že stavebné konanie predmetnej zmeny stavby pred dokončením nie je výkonom samosprávy, ale výkonom štátnej správy. „Preto je pre stavebný úrad nezáväzné a týmto uznesením sa v konaní nezaoberal. (Samotné uznesenie neukladalo stavebnému úradu žiadne opatrenie),“ uvádza sa v rozhodnutí. Voči tomuto uzneseniu však prokurátor podal protest, ktorým sa bude mestské zastupiteľstvo zaoberať na najbližšom zasadnutí.

Kedy teda nadobudne rozhodnutie o zmene stavby pred dokončením právoplatnosť, ako aj rozbehnutie výstavby a otvorenie Malej Európy je zatiaľ otázne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM