Katarína Reiterová Rôzne

Malá Európa dostala stavebné povolenie, výstavba je však otázna

O výstavbe takzvanej Malej Európy na Ulici Dr. Janského v Žiari sa hovorí už roky. V septembri minulého roku dokonca developer požiadal žiarsky stavebný úrad o stavebné povolenie. Chystá sa však stavať?

Ilustračný obrázok k článku Malá Európa dostala stavebné povolenie, výstavba je však otázna

Spoločnosť Tatra Real, ktorej mestskí poslanci ešte v roku 2008 odklepli predaj pozemkov na Ulici Dr. Janksého, pri MsKC, podala v septembri minulého roku žiadosť o stavebné povolenie. K tomuto kroku ju však tlačil čas.

Od vydania územného rozhodnutia má totiž spoločnosť dva roky na to, aby podala žiadosť o stavebné povolenie. Keďže spoločnosti Tatra Real by tento čas takmer vypršal, musela podať žiadosť o stavebné povolenie.

„Územné rozhodnutie bolo vydané na stavbu „SHOPPING PARK ŽIAR NA HRONOM“ 13. júla 2010 a nadobudlo právoplatnosť 27. októbra 2010,“ vysvetľuje nám šéfka žiarskeho stavebného úradu Dagmar Szarvašová a dodáva, že: „Žiadosť o stavebné povolenie bola podaná spoločnosťou Tatra Real Bratislava 7. septembra minulého roku, a teda v čase, keď ešte bolo územné rozhodnutie platné, pretože platí, ak do dvoch rokov od jeho právoplatnosti bude podaná žiadosť o vydanie stavebného povolenia.“

Stavebné povolenie vydané dnes, nebude však ešte platné

V súčasnej dobe prebieha stavebné konanie. „Spracovávam stavebné povolenie, ktoré bude vydané dnes respektíve zajtra,“ potvrdila nám Dagmar Szarvašová a dodala, že stavbu môžu začať po právoplatnosti stavebného povolenia. „Kedy nadobudne právoplatnosť je otázne, pretože už v stavebnom konaní boli zo strany účastníkov konania námietky a očakávam ich odvolanie na moje rozhodnutie,“ dodala šéfka stavebného úradu.

V prípade odvolania bude vo veci konať Obvodný úrad v Banskej Bystrici.

Tatra Real na naše otázky nereaguje. Plánuje pozemok naozaj predať?

Na stránke spoločnosti Tatra Real je uvedený ako rok výstavby Malej Európy rok 2010 až 2011. Avšak ani tohto roku nie je po Malej Európe ani chýru, ani slychu. O vyjadrenie k výstavbe Malej Európy sme, samozrejme, požiadali aj Jaroslava Šuvegu zo spoločnosti Tatra Real, ktorý nám však ani takmer po mesiaci neodpovedal na mail a nepodarilo sa nám s ním skontaktovať ani telefonicky.

Podľa našich nepotvrdených informácií z nemenovaného zdroja však spoločnosť Tatra Real údajne má ponúkať pozemok na Ulici Dr. Jankého na predaj. "Tento pozemok mi ponúkali na predaj,“ povedal nám zdroj z podnikateľského prostredia v Žiari nad Hronom.

V prípade, že by spoločnosť Tatra Real pozemok predala a nový majiteľ by chcel s výstavbou Malej Európy začať, nemusí opätovne žiadať o stavebné povolenie. To, ak nadobudne právoplatnosť, bude platiť aj pre nového majiteľa.

Malá Európa alebo oficiálne Shopping park Žiar nad Hronom má mať, podľa projektu na stránke spoločnosti Tatra Real, približne 3 000 metrov štvorcových obchodnej plochy a 120 parkovacích mi­est.

Mala Europa ZH
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM