Martin Károly Správy

Malá vodná elektráreň Jalná: Proti výstavbe sú aj rybári a Trnavá Hora

Boj proti výstavbe malej vodnej elektrárne sa posunul do ďalšej fázy. Rozklad voči rozhodnutiu Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, ktoré nevyhovelo protestu Krajskej prokuratúry, podali aj ďalší účastníci konania.

Ilustračný obrázok k článku Malá vodná elektráreň Jalná: Proti výstavbe sú aj rybári a Trnavá Hora
Foto: Martin Károly

S rozhodnutím rezortu dopravy nesúhlasia obyvateľka obce Pitelová Božena Vaňová, občianske združenie Hron pre slobodné rieky, Slovenský rybársky zväz – Rada Žilina, Klub slovenských turistov (KST) a obec Trnavá Hora. Pre TASR to potvrdili Božena Vaňová, Anton Žabenský z OZ Hron pre slobodné rieky, Ferdinand Baláž, tajomník Slovenského rybárskeho zväzu – Rada Žilina, za KST Jaroslav Baran z KST – Tempo Hliník nad Hronom a starosta obce Trnavá Hora Ján Harman.

Účastníci konania: Ministerstvo pochybilo!

Účastníci konania vo svojich rozkladoch upozorňujú, že podľa nich ministerstvo porušilo viacero zákonov. Nepreverilo, či plné znenie protestu prokuratúry viselo na úradnej tabuli obce Pitelová, ani to, že sa na nej nenachádzalo oznámenie verejnou vyhláškou z Obvodného úradu v Banskej Bystrici tak, ako mu to ukladá zákon o správnom konaní.

Ako sa ďalej píše v rozkladoch, ministerstvo nedodržalo 30-dňovú lehotu na vydanie rozhodnutia. Taktiež poukazujú na to, že investor stavby nepredložil po výzve účastníkov konania dokumenty týkajúce sa súhlasu majiteľov pozemkov so stavbou, na ktorých má MVE Jalná stáť.

Považujú tiež za nelogické, že ako príslušný stavebný úrad bol určený ten v obci Pitelová, na ktorej bude stáť len približne 10 % stavby. Podľa účastníkov konania ministerstvo v odôvodneniach účelovo zamlčalo, že na každý výrub drevín je potrebný súhlas orgánu ochrany prírody podľa zákona o ochrane prírody a krajiny, ale odcitovalo len zákon o vodách, ktorý je v tomto prípade irelevantný.

Zamestnanci MDVRR podľa nich nesprávne skonštatovali, že nie je potrebné rozhodnutie o zmene využívania územia, na ktorej má elektráreň stáť. Menovaní účastníci konania vylučujú, že by sa protest prokurátora obmedzoval na všeobecné konštatovania, bez poukázania na konkrétne ustanovenia príslušných predpisov.

Podľa informácií, ktoré TASR poskytol jeden z účastníkov konania, obyvateľ Trnavej Hory Jaroslav Gazdík, rozklad voči rozhodnutiu rezortu dopravy podalo aj občianske združenie Slatinka. Rozklad podali ešte 30. júla aj piati obyvatelia Trnavej Hory, ktorí sú účastníkmi konania.

Ministerstvo: Rozklady posúdime podľa zákona

MDVRR SR sa podľa slov jeho hovorcu Martin Kóňu bude všetkými doručenými rozkladmi zaoberať v súlade so zákonom. „Momentálne však ešte stále prebieha lehota na doručenie rozkladov,“ doplnil.

Proti výstavbe MVE Jalná v katastroch obcí Trnavá Hora a Pitelová v okrese Žiar nad Hronom sa postavili obyvatelia obidvoch obcí. Problémom je aj územné rozhodnutie o umiestnení stavby, ktoré vydala obec Pitelová a potvrdil vtedajší Krajský stavebný úrad v Banskej Bystrici. Proti nemu totiž vydala protest Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici.

Stavebný úrad protestu nevyhovel a posunul rozhodnutie na MDVRR, ktoré rozhodlo, že protestu prokurátora tiež nevyhovie. „Všeobecne môžeme povedať, že nám doručený protest prokurátora sa obmedzuje na všeobecné konštatovania, bez poukázania na konkrétne ustanovenia príslušných predpisov, ktoré boli napadnuté. Protest taktiež obsahuje mnoho nepresností a v mnohých prípadoch je nepreskúmateľný,“ uviedol 11. júla pre TASR hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.

Prečítajte si aj: O osude výstavby vodnej elektrárne Jalná rozhodne minister Počiatek

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM