Barbara Dallosová Rôzne

Málokto pozná okolitú prírodu tak, ako on: Kremničan Jaro ukáže to najlepšie, čo sa mu v nej podarilo odfotiť

V Kremnických vrchoch strávil tisíce hodín v každom počasí. Top výber z tvorby Jaroslava Slašťana vás vtiahne do nádherného no drsného prostredia našej prírody.

Ilustračný obrázok k článku Málokto pozná okolitú prírodu tak, ako on: Kremničan Jaro ukáže to najlepšie, čo sa mu v nej podarilo odfotiť
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Pod názvom Držiac sa svetla vystavujú v kremnickej Knižnici Jána Kollára fotografie Jaroslava Slašťana predstavujúce prírodu Kremnických vrchov. Výstava v čitárni knižnice potrvá do 29. januára 2016.

Výber z tvorby

Výstava prezentuje približne 80 fotografií. ,,Ide o taký top výber z mojej fotografickej tvorby. Je to len malý zlomok z môjho archívu, ktorý zároveň predstavuje tisíce hodín, ktoré som strávil v prírode v každom čase, v každom počasí a vo všetkých ročných obdobiach," priblížil Slašťan.

Ako sám hovorí, jeho snahou bolo oboznámiť ľudí s prírodou, ktorá sa nachádza okolo nás, lebo nie každý je schopný vnímať prírodu tak, ako by si to zaslúžila. ,,V prírode je množstvo nenápadných druhov, ktoré si zasluhujú našu pozornosť a ochranu," dodal Slašťan.

Kresba svetlom…

Výstava Držiac sa svetla je v poradí treťou Slašťanovou výstavou. Jeho prvá s názvom Klenoty Kremnice bola venovaná chráneným druhom fauny a flóry. Druhá, ktorá sa nazývala Poznám také miesta, predstavovala ľuďom tajuplné zákutia v okolí Kremnice.

Názov aktuálnej výstavy vychádza podľa Slašťana z toho, že dôležitosť svetla je pre každého fotografa nespochybniteľná. ,,Dalo by sa povedať, že fotografia je kresba svetlom," dodal autor, ktorý je vášnivým ochrancom prírody a fotografom zároveň.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM