Martin Károly Rôzne

Maturanti boli rozhorčení aj testom zo slovenčiny

Náročný týždeň majú za sebou. V utorok maturanti absolvovali písomnú časť skúšky zo slovenského jazyka a literatúry. Ich trápenie sa začalo o 9:45 h testom. O 12:45 sa dozvedeli témy slohu. Test ich však veľmi nepotešil. Gymnazisti museli povinne mat

Tento rok prvýkrát maturujú tzv. reformní žiaci – teda tí, ktorí nastúpili na strednú školu po nadobudnutí účinnosti školského zákona z dielne exministra Jána Mikolaja (SNS) z roku 2008. Gymnazisti tento rok teda po prvýkrát musia maturovať z vyššej úrovne cudzieho jazyka, B2. „ Téma slohu The ideal school bola úplne v pohode, nestačil jeden hárok,“ trochu s úsmevom spomína študentka gymnázia Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom, Nika. Čo jej trochu robilo vrásky, boli nahrávky. „Rozumela som všetkému a keď to prehrali druhýkrát, nevedela som si z tých odpovedí vybrať.“ Je jedna z tých šťastnejších, ktorí majú cudzie jazyky v krvi. Nie každý však má to šťastie.

Gymnazisti sa oproti ostatným stredným odborným školám v stredu 14. marca zapotili trochu viac. Už si totiž nemohli voliť ľahšiu úroveň. Študenti SOŠ majú naďalej na výber. „Táto vyššia úroveň zvládnutia cudzieho jazyka predpokladá, že študenti budú cudzí jazyk samostatne využívať počas svojho akademického vzdelávania na vysokej škole. Aj to je dôvod, prečo sa táto náročnejšia úroveň zaviedla práve na gymnáziách,“ odôvodňuje Kanovská, riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania. Študenti však na to majú iný názor. „ Podľa mňa by sa nemalo povinne maturovať z cudzieho jazyka a už vôbec nie, povinne, ťažšou formou B2,“ zamýšľa sa študentka Nika. „ Ten jazyk niekto vie a niekto nie. Mnohí ovládajú skôr matematiku a tá povinná nie je. Takíto študenti sú znevýhodnení,“ tvrdí. Matematici si tento rok prišli na svoje. V testoch totiž pribudli príklady viažúce sa na grafy a schémy. Na test dostali dve hodiny a popasovali sa s ním vo štvrtok. Táto maturitná skúška, však bola dobrovoľná.

[color=#ff0000]­Testy zo SJ? Kapitola sama o sebe![/color]

Maturita formalita!? Kto vie, no tohtoročný maturanti sa na testoch zo slovenčiny poriadne zapotili. Pri slohoch už bola nálada pokojnejšia.

Podľa mňa to robia ľudia, ktorí na škole nikdy neučili,“ priamo vyjadruje svoj názor Nikola. Pri testoch nadobúdala pocit, že nejde ani tak o vedomosti, ako o čítanie s porozumením. V mnohých otázkach sa jej do odpovede hodila každá z možností. S väčšinou spolužiakov v triede sa zhodli, že otázky boli často zle sformulované. „ Bola tam ukážka básne Mor ho! a otvorená otázka znela- Po ktorej slabike nasleduje polveršová prestávka. Správna odpoveď mala byť – po siedmej- , takže sme to mali zrejme všetci zle. Predsa v otázke sa pýtali po ktorej, nie po koľkej,“ vysvetľuje študentka.

Maturanti mali tento rok na výber štyri slohové témy. 1. „ Budeme sa prepadať od hanby, keď si spomenieme, na čo sme sa pozerali, čo sme čítali a čo sme počúvali“ (diskusný príspevok Boris Filan), 2. Nemám ju rád/rada, musím s ňou žiť (charakteristika personifikovanej vlastnosti), 3. Výdobytky modernej techniky – ovládame my ich alebo ony nás (úvaha) 4. Som jednoducho smoliar (fiktívny beletrizovaný životopis). „ Vybrala som si úvahu,“ vysvetľuje Nika. Nálada počas tohto týždňa bola v triedach stresujúca. „ Viacerí si myslia, že to nespravili, ale to sa len tak hovorí. Môj názor je, že sme to určite dali,“ udáva Nika, ktorá sa o výsledky až tak neobáva. Hlási sa totiž na univerzitu do Londýna a tam ich nebude potrebovať.

Nejako bolo, nejako bude. Teším sa na ústne maturity, ktoré budú koncom mája. Chcem to mať už za sebou,“ dodáva. Maturitný týždeň ukončia dnes (16.3.) maďarčina a ukrajinský jazyk. Náhradné termíny písomných maturít sa uskutočnia 17. až 20. apríla. ** Kristína Belicová** Foto: archív Žiar24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM