Kultúra

Medailér Pavel Károly (63): Chcel som byť kováčom, z rytectva ma ale nepustili

Kremnická Škola úžitkového výtvarníctva (ŠÚV) vychovala za niekoľko desaťročí svojej existencie množstvo absolventov, ktorí sú dnes známi v oblasti kultúry či vo výtvarnej sfére. Jedným z nich je aj medailér Pavel Károly, s ktorého prácou sa každý z nás stretáva dennodenne a ani si to neuvedomujeme.

Ilustračný obrázok k článku Medailér Pavel Károly (63): Chcel som byť kováčom, z rytectva ma ale nepustili
Foto: Martin Károly

Pavel Károly patrí k prvým absolventom školy, ktorá vznikla ešte v roku 1966. „Prijímačky sme robili v Bratislave. Teta mi hovorí, vieš čo, prihlásila som ťa do Kremnice, lebo to budeš mať bližšie a v Bratislave sa pokazíš, lebo sú tam chuligáni,“ zaspomínal si s úsmevom v rozhovore pre TASR. Ako dieťa chcel byť maliarom, umelecké smerovanie mu preto nebolo cudzie.

Po nástupe do školy sa musel rozhodnúť pre jeden z dvoch odborov – kováčstvo alebo rytectvo. „Ako chlapec z dediny som chcel ísť na kováčstvo. Kone a voly sme chodili podkúvať a vedel som, čo to je, ale o rytectve som nemal ani poňatia. Dostal som sa do ryteckého odboru, síce som chcel prestúpiť, no nechceli ma pustiť, dodnes neviem prečo,“ podotkol.

Škola mu nakoniec učarovala a zasvätil jej podstatnú časť svojho života. Po skončení vojenčiny sem nastúpil ako učiteľ a pôsobil tu bezmála 43 rokov. „Za toto obdobie som učil viacerých žiakov, ktorí sa zobrali boli manželmi a učil som aj ich deti,“ podotkol s tým, že to svedčí o dôvere, ktorú voči kremnickej ŠÚV prechovávajú. On sám ju dodnes považuje za svoju alma mater.

Pavel Károly sa narodil v roku 1951 v Šumiaci. Jeho značkou na minciach je štylizované „PK“. Je autorom viacerých pamätných mincí a spoluautorom slovenských obehových centových euromincí. Na 10, 20 a 50-centových minciach je Bratislavský hrad, ktorý navrhol spolu s bývalým spolužiakom Jánom Černajom. V roku 2009 navrhol pamätnú dvojeurovú mincu k 20. výročiu udalostí zo 17. novembra 1989. Je tiež autorom viacerých zberateľských a pamätných mincí. Károly je členom Združenia medailérov Slovenska a dodnes aktívne predstavuje svoju medailérsku tvorbu na výstavách nielen doma, ale aj v zahraničí.

Prečítajte si aj: Autorom návrhu pamätnej mince s motívom 17. novembra je Kremničan

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM