Barbara Dallosová Rôzne

Medovník pre prezidenta, to je ešte nič: Bety (34) z neďalekej dedinky dokáže pri peci hotové kúzla! FOTO

Škoda zjesť. To počúva medovnikárka Bety často. Jej výtvory sú pastvou pre oči a radosť už spravili rôznym ľuďom. Naposledy prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

Ilustračný obrázok k článku Medovník pre prezidenta, to je ešte nič: Bety (34) z neďalekej dedinky dokáže pri peci hotové kúzla! FOTO
Zdroj: archív A. Knappovej

Mladá mamina na materskej z Kremnických Baní pestuje naozaj krásnu tradíciu. Pečie medovníky. Alžbeta Knappová, medzi priateľmi Bety, povýšila túto zručnosť na skutočné umenie. Piekla už pre všelikoho, jeden z jej výtvorov nedávno spravil radosť aj prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Pomocnú ruku neraz podajú aj ratolesti, niekedy ale narobia viac škody ako úžitku :) Čítajte rozhovor s mamou štyroch detí, ktorá dokazuje, že medovníčky nie sú iba sladkosti.

Spomínate si na svoj celkom prvý medovník?
Prvé medovníky sme piekli ešte v Žiline v rodinnom kruhu vždy na Vianoce. Zdobili náš vianočný stromček a boli kadejaké, len nie pekné, no pre moju mamu vždy najkrajšie. Piekla ich zväčšia staršia sestra a spolu sme ich zdobili. Krém nám raz tiekol, inokedy bol príliš hustý, línie kostrbaté … A tak je to aj u nás aj dnes. Moje medovníky zdobia veľa vianočných stromčekov, no na našom by ste ich hľadali márne. Náš zdobia medovníky mojich štyroch detí a pre mňa sú to tie najkrajšie.

Takže máte doma štyroch pomocníkov… Už aj niečo vyparatili?
Ale áno. Najdlhšie zo všetkých svojich výtvorov som zdobila jednu medovníkovú knihu. Bola to pre mňa výzva, lebo mala skončiť ako dar u jedného právnika. Požiadavka bola, aby na nej stála žena v kroji a v rukách držala váhy.

Všetko šlo až podozrivo ako po masle, až kým som nezistila, že mi na poslednú chvíľu zjedla moja najmladšia dcéra medovníkové váhy. Musela som improvizovať, ale myslím, že sa podarilo. Musím ale skonštatovať, že aj moje medovníky sa nie vždy dali zjesť. Posledné Vianoce mi zhorel celý plech hviezdičiek kvôli mojej nepozornosti… Ešteže máme na dvore sliepky, no či sa na ne ulakomili, netuším :)

Na ktoré svoje dielo ste najviac pyšná?
To neviem povedať, veľmi mi dal zabrať 3D kostol, náročné bolo aj zdobenie tej knihy, ktorú som spomínala. Mám rada originálne medovníky a tiež odvážne požiadavky, nad ktorými potom hodiny premýšľam, ako ich zrealizovať. Mala som možnosť upiecť Kremnický toliar, na ktorom som si vyskúšala vlastný technologicky postup a som rada, že teraz robí radosť jednému mladému režisérovi.

Čo je na príprave medovníčkov najnáročnejšie?
Najdôležitejšie pri zdobení je vedieť vymiešať krém. Mne to trvalo dosť dlho. Pýtala som sa žien na jarmokoch a každá mala svoj vlastný grif, s ktorým sa mi zdôverila. Keď sa ma ale opýtate, koľko cukru na jedno bielko, neodpoviem. Krém robím od oka. Musí padať, nesmie tiecť, cukor treba riadne preosiať a ručne miešať…

Vaše výtvory sú odzobené naozaj pracne. Používate nejaké špeciálne náčinie?
Zdobím malými sáčkami, ktoré dostať bežne v papiernictve. Keď ma vidia v tom našom, už vedia, že mi majú dať rovno 100-kusové balenie.

Pri návšteve Kremnice dostal Váš výtvor aj prezident Andrej Kiska. Podaril sa ,,prezidentský medovník" na prvý raz?
Pri výzve upiecť medovníkový erb pre pána prezidenta som sa cítila ako pred maturitou. Bála som sa, či sa podarí. A keď už boli hotové, nie jeden, ale pre istotu dva erby, stále som kontrolovala najmladšiu Johanku a jej povestné 3 minútky ticha (smiech). No našťastie všetko dobre dopadlo a budem pevne dúfať, že si na ňom pán prezident pochutná.

Je kopec lepších medovnikáriek než som ja, od ktorých sa mám ešte čo učiť. Každá máme svoj rukopis ale všetky sa navzájom podporujeme a to je na tom to úžasné.

Pokochajte sa nádhernými koláčikmi z dielne Alžbety Knappovej v našej fotogalérii.

Viac než len medovníčky: Výtvory mladej maminy berú dych!
23
Galéria
Zdroj: archív A. Knappovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM