Martin Károly Rôzne

Medvedica opäť útočila

Kremnica 11. septembra - Až 8 oviec zabila na mieste medvedica pri obci Nevoľné. Ďalších 9 oviec vážne zranenia neprežilo. Stádo napadla za bieleho dňa, asi o pol jedenástej. Je to už druhý prípad v mikroregióne Kremnica. Pred časom práve táto medved

Útoky sa odohrali v polovici júla. „ Takmer všetky zabité ovce medvedica s mladými zožrala. Jednu ovcu som našiel s vyhryzenými stehnami a jedna bola ešte nenačatá “ hovorí miestny poškodený podnikateľ. „Útok na ovce bol rýchly a neočakávaný. Ovce, ktoré mi prežili, boli pohryzené od mladých medveďov, na stehnách a krku mali rany po hryzení a na chrbtoch boli doškrabané od pazúrov. Malé medvede ovce nadháňali a hrýzli, tie čo sa dostali starej medvedici pod laby jednoducho úderom zahlušila. Ako som tu 14 rokov, toto som ešte nezažil. Je to u mňa prvý takýto prípad.“ Konštatuje poškodený podnikateľ.

Prekvapila ma hodina, ktorú si medvede vybrali na útok. Oveľa častejšie než medvede útočia vo dne vlci." tvrdí strážca prírody Jaroslav Slašťan. „Počet úspešných útokov v auguste až v októbri má rastúcu tendenciu, o čom vypovedajú aj záznamy strát spôsobených medveďom. Vysoké straty sú všeobecne spájané s nízkou starostlivosťou alebo nedostatočnými preventívnymi ochrannými opatreniami. To znamená použitím pastierskych strážnych psov alebo zabezpečením salašov elektrickým oplôtkom. Zdanlivá neefektívnosť oplôtkov je spôsobená ľudským faktorom, keďže často nie sú správne nainštalované, alebo prevádzkované. Vysoké straty aj napriek používaniu pastierskych strážnych psov má zas za následok ich permanentné uväzovanie, čo psom neumožňuje aktívne chrániť čriedu. Z celkového počtu oviec na Slovensku sa takmer 90 % nachádza v oblastiach, kde sa vyskytuje medveď alebo vlk. Strata oviec na Slovensku je pomerne malá, útoky medveďa na hospodárske zvieratá sú zriedkavé. Vlci na Slovensku spôsobujú 5 až 8?krát vyššie straty ako medvede. Pri útokoch vlkom býva zabitých taktiež viac oviec ako medveďom a tiež sa vyskytujú častejšie prípady nadbytočného zabíjania. Zhruba 57% útokov na hospodárske zvieratá sa udeje v noci.. Aj napriek ojedinelým útokom na ovce v prebiehajúcom výskume potravnej ekológie medveďa hnedého vyplýva, že hospodárske zvieratá sú v potrave medveďa zastúpené len 3 %“ dopľňa strážca Slašťan.

Podľa zákona č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody od r. 2003 je náhrada škôd spôsobených chránenými druhmi živočíchov podmienená používaním preventívnych opatrení. Škody spôsobené medveďom na hospodárskych zvieratách hradí štát, pokiaľ jeho lov v príslušnom poľovnom revíri nebol povolený. Ak bol lov povolený, hradí vzniknuté škody užívateľ poľovného revíru. Tieto škody sú z celoslovenského pohľadu síce bezvýznamné, ale priame pre poškodeného na mieste určite bezvýznamné nie sú.

Hoci medveď hnedý patrí do radu mäsožravcov, respektíve šeliem, z pohľadu jeho potravnej ekológie, nie je tak celkom mäsožravcom, ale všežravcom. Až vyše 80 % jeho potravy tvorí rastlinná potrava. Potrava medveďa je veľmi bohatá, záleží od ročnej doby a ponuke potravy, ktorú má k dispozícii. Mäso konzumuje väčšinou na jar, keď sa priživuje na kadáveroch, alebo keď sa mu podarí uloviť čerstvo narodené mláďatá kopytníkov. V lete sa však špecializuje na rastlinnú potravu a to rôzne trávy, byliny, čučoriedky, černice, maliny, plody ruže šípovej, kaliny, jarabiny, jablone či iných ovocných stromov. Veľmi rád si potravu spestruje kukuricou a obilninami. Zo živočíšnej potravy dominujú mravce, včely, osy, obojživelníky, plazy a malé stavovce. Hospodárske zvieratá a voľne žijúce kopytníky tvoria v potrave medveďa necelé 3 %.

Správne používanie pastierskych strážnych psov v kombinácii s použitím kvalitných elektrických oplôtkov, by mohlo výrazne zredukovať straty oviec spôsobených šelmami, predovšetkým vlkom a medveďom.“ uzatvára Slašťan.

RaD Ilustračne foto: JS

[color=#ff0000]­Súvisiace články

Medveď na salaši zabil sedem oviec http://ziar24.sk/news.php?…

Medvedica a ovce
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM