Katarína Reiterová Samospráva

Mergová odchádza, mesto stále bez vedúceho odboru školstva

Mesto Žiar ešte na začiatku októbra vyhlásilo výberové konanie na pozíciu vedúci odboru školstva a športu. Túto funkciu doposiaľ zastávala Marta Mergová. Mesto jej nástupcu stále nemá.

Ilustračný obrázok k článku Mergová odchádza, mesto stále bez vedúceho odboru školstva
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Výberové konanie už prebehlo, mesto však vedúceho odboru stále nemá. „Do výberového konania sa prihlásili traja záujemcovia, komisia však nevybrala ani jedného,“ povedal pre Žiar24 hovorca mesta Martin Baláž a dodal, že oddelenie od 1. novembra zatiaľ povedie prednostka MsÚ Mariana Páleníková.

Marta Mergová pôsobila na tomto poste od roku 2002. Práve v tomto roku prešli do zriaďovateľskej pôsobnosti mesta základné a materské školy, základná umelecká škola a centrum voľného času. „V tom čase sme sa borili s niekoľkými problémami,“ spomína na začiatky Marta Mergová a dodáva: „Bol to predovšetkým zlý technický stav všetkých škôl a školských zariadení, zlá vybavenosť školských jedální, zastarané materiálno-technické vybavenie, neplatné revízne správy a množstvom ďalších nedostatkov.

Do čoho investovali

A tak po rozhodnutí s čím začať, bolo prvým krokom schválenie 33– tisíc eur na zabezpečenie všetkých revízií – elektroinštalácie, bleskozvodov, výťahov, hasiacich prístrojov, hydrantov, telocvičného náradia a ďalších – a na odstránenie porevíznych závad.

Ďalšou nevyhnutnosťou bola oprava striech základných a materských škôl, ktoré boli v nevyhovujúcom stave a spôsobovali problémy prejavujúce sa zatekaním, opadávaním omietky a plesňami. V rokoch 2003 až 2006 či 2008 bolo opravených 20 striech v celkovej hodnote viac ako 365 tisíc eur,“ vyratúva Mergová a informáciu dopĺňa o ďalšie čísla: „V rokoch 2007 až 2008 bolo viac ako 125 tisíc eur vynaložených na ďalšie opravy a údržbu – napríklad výmenu ležatých rozvodov tepla a vykurovacích telies v ZŠ na Ul. M. R. Štefánika, výmenu vykurovacích telies v ZŠ na Jilemnického ulici či rekonštrukciu sociálnych zariadení v ZŠ na Ul. Dr. Janského.

Ďalšie peniaze, 400 tisíc eur, išli na modernizáciu a revitalizáciu Základných škôl na Ul. Dr. Janského a Jilemnického ulici.

Neobľúbené rušenie škôl a sťahovanie

K ďalším úspechom dnes už bývalej šéfky Odboru školstva a športu MsÚ a jej tímu bolo schválenie Koncepcia rozvoja školstva na území mesta Žiar, v roku 2003. Okrem iných opatrní koncepcia obsahovala aj vyradenie zo siete a zrušenie Materskej školy na Ul. Š. Moysesa , Základnej školy na Ul. J. Kollára, ktorej žiaci sa presťahovali do ZŠ na Ul. M. R. Štefánika, presťahovanie Základnej umeleckej školy do priestorov ZŠ na Jilemnického ulici a Centra voľného času do priestorov ZŠ na Ul. M. R. Štefánika.

Tieto opatrenia sa stretli s pozitívnymi aj negatívnymi ohlasmi, avšak vďaka nim sme mohli začať pracovať na ďalšom rozvoji školstva v našom meste,“ spomína na toto náročné obdobie Mergová.

Po tejto koncepcii nasledovali a boli schválené aj ďalšie, ktoré mali zmeniť školy a školské zariadenia v komplex efektívne fungujúcich a rozvíjajúcich sa zariadení v prospech žiaka.

Projekty, do ktorých sa školy zapojili

„*Nedá mi nespomenúť aj projekty, do ktorých sme sa počas tohto desaťročného obdobia zapojili. Ide napríklad o projekt Zdravý úsmev, ProTech či projekty, ktorých cieľom je prevencia drogových závislostí a mnoho ďalších,*“ vymenúva Marta Mergová.

Počet žiakov za uplynulých desať rokov klesol takmer o tisíc, v materských školách je o 100 detí menej, školské kluby detí a Základná umelecká škola sú v počtoch žiakov rovnaké a v Centre voľného času sa zvýšil počet účastníkov zo 176 na 1 249.

Za obdobie uplynulých desiatich rokov sme vydali 185 metodických pokynov a usmernení, vykonali sme viac ako 100 kontrol zameraných na dodržiavanie právnych predpisov v oblasti výchovy a vzdelávania a na kvalitu podávaných jedál v školských jedálňach,“ spomína na svoje pôsobenie na MsÚ Marta Mergová a dodáva, že: „Do budúcnosti si želám, aby sme mali v školách viac odborných zamestnancov – špeciálnych pedagógov a psychológov, asistentov učiteľa, aby naši žiaci boli hrdí na to, že ukončili deviaty ročník v našich základných školách, aby sme v materských školách zaškolili stále viac detí, aby sa zvyšoval počet spokojných stravníkov a aby sa areály našich škôl zmenili na centrá športu a oddychu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM