Martin Károly Rôzne

Mestá a obce v žiarskom regióne sa cítia ohrozené

Mimoriadneho zasadnutia Združenia miest a obcí Slovenska /ZMOS/ , ktoré sa uskutočnilo 24. októbra sa zúčastnili aj starostovia žiarskeho regiónu. Predsedníčka regionálneho ZMO, Božena Kováčová vyjadrila dočasnú spokojnosť s výsledkom rokovania.

„//Myslím si, že bola zvolená dobrá forma protestu proti vládnemu plánu zavedenia zmeny vo financovaní miest a obcí. Mimoriadne rokovanie bolo navyše veľmi konštruktívne, //“ komentuje priebeh včerajšieho mimoriadneho zasadnutia ZMOS-u, Božena Kováčová. Okrem nej boli na rokovaní aj ďalší desiati starostovia zo žiarskeho regiónu.

Ak by sa schválil vládny návrh v plnom rozsahu ako bol predložený /prešiel už aj prvým čítaním v parlamente pozn. red./ pre našu obec, Janova Lehota by to znamenalo stratu približne 30% príjmov do obecnej kasy,“ konkretizuje obavy samospráv Kováčová. Vládny návrh okrem daňového mixu obsahuje nové dane pre mestá a obce. Napríklad by po novom samosprávy museli platiť aj daň z prenájmu nehnuteľnosti.

Okrem Kováčovej boli na rokovaní aj ďalší desiati primátori a starostovia zo žiarskeho regiónu. Vladimír Baran je taktiež spokojný s konštruktívnym dialógom na mimoriadnom zasadnutí. Pre Ladomerskú Viesku, ktorej rozpočet do veľkej miery napĺňajú práve firmy na Priemyselnej ulici by podľa slov starostu znamenal doslova katastrofu: „Pre našu obec by tento návrh predstavoval až 60% stratu v rozpočte.“ Ladomereská Vieska sa v tomto roku pustila do rekonštrukcie námestia. Na dofinancovanie európskych peňazí si samospráva zobrala úver. Splácať ho majú začať práve v budúcom roku.

„[i]Jediná možnosť zastavenia tohto zákona je v druhom čítaní. Momentálne celé úsilie smeruje k tomuto,//“ vyhlásil na včerajšej tlačovej besede po mimoriadnom zasadnutí ZMOS Jozef Dvonč, predsedu Združenia miest a obcí Slovenska.

Podľa neho potrebuje aj samotný minister financií Ivan Mikloš priestor, aby takúto zmenu prerokoval s koaličnými stranami. Ak by však došlo k stiahnutiu zákona o miestnych daniach a v platnosti by ostali pravidlá o fiškálnej decentralizácii z roku 2005, podiel miest a obcí na dani z príjmov fyzických osôb by sa musel v rámci šetrenia samospráv znížiť. „Zrejme by neostalo percento také, ako je momentálne pre mestá a obce. To znamená 70,3 % z dane príjmov fyzických osôb, ale by sa toto percento upravilo smerom dole,“ informoval Dvonč.

Pokiaľ by odhad z dane príjmu fyzických osôb pre rok 2012 znamenal pre obce príjem zhruba 1,4 miliardy eur, podľa Dvonča by daňový mix, ktorý pozostáva z podielu na štyroch rôznych daniach, priniesol len 1,2 miliardy eur. Záver dnešného mimoriadneho snemu však potvrdil, že konsolidačné úsilie by malo skončiť tak, že celková suma, ktorú mestá a obce na budúci rok dostanú, bude predstavovať 1,3 miliardy eur.

Ako Dvonč povedal, okrem zdravých argumentov na sneme odzneli aj radikálnejšie názory. Mimoriadny snem splnomocnil radu ZMOS, aby mohla prijať opatrenia, ktoré by viedli k protestným akciám. „Zatiaľ je predčasné o tom hovoriť, pretože našou snahou je v prvom rade prijať také opatrenia, ktoré budú viesť k prospechu obyvateľov Slovenska,“ uviedol Dvonč.

Predseda ZMOSu zopakoval, že združenie súhlasí s konsolidáciou verejných zdrojov, ale jej miera nemôže ísť na úkor existenčných potrieb miest a obcí. Ďalej trvá na tom, aby Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR operatívne financovalo svoje záväzky za sociálnu politiku, ktoré v rámci preneseného výkonu zabezpečujú za štátnu správu mestá a obce. ZMOS požaduje aj zrušenie zdaňovania príjmov miest a obcí z predaja a prenájmu majetku obcí. V prípade odpustenia dane z prenájmu by však podľa Dvonča mohlo dôjsť k dohode.

/mak/, TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM