Samospráva

Žiar chce byť ešte viac transparentný: Prečítajte si o plánoch mesta...

Samospráva mesta Žiar nad Hronom využije služby neziskovej organizácie Transparency international Slovensko (TIS) už po druhý raz. Prvý audit, vďaka ktorému sa Žiar posunul v rebríčku TIS Otvorená samospráva zo 77. miesta na vlaňajšie piate miesto sa uskutočnil koncom roku 2010.

Ilustračný obrázok k článku Žiar chce byť ešte viac transparentný: Prečítajte si o plánoch mesta...
Foto: Jaroslav Dodok

Mesto za poradenstvo zaplatí TIS 11.760 eur

Ako informoval hovorca mesta Žiar nad Hronom Martin Baláž, s TIS idú spolupracovať v oblasti zavádzania a nastavenia celkového systému politík v meste. „My sme síce v minulom roku skončili v rebríčku Otvorená samospráva na piatom mieste, no chceme byť lepší. Uvedomujeme si, že máme rezervy, preto sa chceme ešte poradiť s expertmi, akým spôsobom nastaviť systém rozhodovania v meste tak, aby bol v súlade s pravidlami transparentnosti,“ vysvetlil s tým, že piatemu miestu v rebríčku pomohli opatrenia prijaté po vnútornom audite mesta v rokoch 2010 a 2011, ktorý tiež vykonala TIS.

Najnižšia cena

Mesto vybralo pre poradenstvo TIS na základe prieskumu trhu. „Ponúkli nám najnižšiu cenu,“ uzavrel Baláž. TIS vykoná poradenstvo v dvoch fázach. Prvou je aktualizácia auditu vybraných politík mesta a ich príprava, druhou pomoc pri zavádzaní týchto politík do systému mesta.

V mesiaci máj TIS uskutoční v meste workshop s cieľom aktualizovať audit vybraných politík mesta. Zároveň sa uskutoční stretnutie s koordinátormi auditu na strane mesta a administrátormi projektu za TIS. Navrhovaným predmetom auditu TIS je 17 oblastí, v ktorých mesto rozhoduje,“ vysvetlila programová riaditeľka TIS Emília Sičáková-Beblavá.

TIS bude riešiť aj obsadzovanie miest na radnici

TIS bude okrem iného skúmať predaj a prenájom majetku mesta, obsadzovanie voľných miest a postov v rámci pracoviska mesta, participáciu verejnosti na rozhodovaní, prístup k informáciám, etickú infraštruktúru a konflikt záujmov v rámci mesta, mediálnu politiku, dotačnú politiku mesta, verejné obstarávanie či prideľovanie nájomných bytov.

Na základe výstupov z aktualizácie auditu sa stanovia konkrétne úlohy spojené s prípravou politík pre vybrané oblasti činnosti. V záverečnej fáze sa uskutoční protikorupčný tréning vybraných zamestnancov a politických predstaviteľov mesta, v rámci ktorého budú zástupcovia TIS diskutovať so zamestnancami mesta o vhodnom spôsobe implementácie navrhovaných politík,“ doplnila Sičáková-Beblavá.

Ak bude mesto podľa jej ďalších slov implementovať odporúčania TIS, tak verí, že sa posilní transparentnosť a otvorenosť mesta a v konečnom dôsledku by to malo aj mať vplyv na lepšie umiestnenie mesta v rebríčku Otvorená samospráva. Poradenstvo TIS využili v minulosti aj mestá Martin, Banská Bystrica, bratislavská mestská časť Ružinov a Prievidza.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM