Barbara Dallosová Kultúra

Mesto dalo kinu druhú šancu: Čo sa bude premietať rozhodnú diváci, vstupné platiť nemusia!

Čo sa bude premietať, rozhodnú samotní obyvatelia. Takto chce mesto opäť otvoriť brány už niekoľko rokov nefungujúceho kina.

Ilustračný obrázok k článku Mesto dalo kinu druhú šancu: Čo sa bude premietať rozhodnú diváci, vstupné platiť nemusia!
Foto: Zuzana Ročeňová / Zdroj: Dnes24.sk

Keď si chcú obyvatelia Novej Bane vychutnať film v kinosále, musia cestovať do okolitých miest. Kino Vatra nepremieta už tretí rok. Jeho priestory sa v súčasnosti využívajú na kultúrne a spoločenské podujatia. Mesto však prišlo s nápadom, ktorý by opäť vdýchol život aj plátnu.

S iniciatívou začala predsedníčka Komisie kultúry, mládeže, vzdelávania a športu Viktória Valachovičová. Tá v spolupráci s ďalším členom komisie, Tomášom Palajom, zostavila aj ponuku filmov, z ktorých jeden by si mali Novobančania pozrieť v sobotu 18. apríla.

Z čoho môžu vyberať?

V týchto dňoch môžu Novobančania hlasovať na oficiálnom webe mesta o tom, čo by v kine chceli vidieť. Vyberať sa dá zo štyroch možností. Nejde však o žiadne filmové novinky. Mesto ponúka dve československé klasiky a dve snímky zahraničnej produkcie. Svoj hlas môžu dať obyvatelia koprodukčnému krimi Gran Torino, dráme Kosenie jastrabej lúky, americkej snímke Dobrý Will Hunting, či najstaršiemu filmu z výberu, komédii Guľový blesk z roku 1978.

Videoprojekciu pritom zafinancuje novobanská samospráva, vstupné teda diváci platiť nebudú.

Ak sa nápad uchytí…

Hlasovanie na stránke Novej Bane bude prebiehať do 9. apríla. Ak by sa takýto spôsob využitia Kina Vatra ujal, radnica chce projektu vyčleniť aj peniaze z mestskej kasy. ,,Ak by sa videoprojekcia stretla so záujmom verejnosti, bol by poslancom Mestského zastupiteľstva mesta Nová Baňa predložený návrh na zmenu rozpočtu mesta, nakoľko sa výdavky na uvedenú akciu nerozpočtovali. V prípade schválenia by boli finančné prostriedky poskytnuté z rozpočtu mesta,“ uviedla pre portál Žiar24 vedúca oddelenia kultúry a informácií Iveta Lukáčová.

Čítajte tiež: Kino Hron prekonáva rekordy návštevnosti: Na aké filmy boli Žiarčania najviac zvedaví?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM