Barbara Dallosová Správy

Mesto sa stretlo s petičiarmi: Žiarsky jarmok čakajú zmeny!

Téma sťahovania žiarskeho jarmoku bola pred pred časom v meste témou číslo jeden. Hoci petičiari s návrhom presunúť jarmok neuspeli, mesto si s nimi sadlo za jeden stôl. Čítajte, na čom sa dohodli.

Ilustračný obrázok k článku Mesto sa stretlo s petičiarmi: Žiarsky jarmok čakajú zmeny!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Signatárom petície, ktorú dostala žiarska radnica pred niekoľkými týždňami, z niekoľkých dôvodov prekážalo umiestnenie jarmoku v zastavanej časti mesta. Ako možné riešenia navrhovali presunutie podujatia do Mestského parku Štefana Moysesa, na Ul. SNP alebo na trávnatú plochu pod OD Prior na sídlisku Pod vŕšky. Navrhované lokality mesto podľa svojho oficiálneho stanoviska nepovažovalo za vhodné.

Výsledok marcového hlasovania poslancov ukázal, že jarmok zostane tam, kde doposiaľ. Usporiadanie jarmoku na pôvodnom mieste aj v budúcnosti poslanci schválili väčšinou počtu hlasov.

Dospeli k dohode

Ako na piatkovom (20.5.) zasadnutí Mestského zastupiteľstva informoval prednosta MsÚ Juraj Miškovič, radnica sa aj napriek výsledku marcového hlasovania s iniciátormi petície stretla.

Rozhovor medzi petičiarmi a mestom podľa Miškoviča nebol vyhrotený a niesol sa v konštruktívnom duchu. Výsledkom stretnutia je, že petičný výbor si jarmok na pôvodnom mieste predstaviť vie, avšak na radnicu má isté požiadavky.

,,Išlo napríklad o vydávanie povolení pre kolotočiarov a stánkarov, aby boli jasne stanovené podmienky a aby ich povinnosťou bolo uhradiť prípadné škody, ktoré vzniknú," uviedol na zasadnutí zastupiteľstva Miškovič s tým, že reč bola aj o zvýšení počtu prenosných toaliet pre predajcov aj pre návštevníkov.

,,Požiadavkou tiež bolo, aby hliadky Mestskej polície už od pondelka zvýšili svoju hliadkovú činnosť a počas trvania jarmoku aktívne kontrolovali aj vnútroblokové priestory. Iniciovať budeme aj rokovanie so Stredoslovenskou energetikou, čo sa týka pripojenia na elektrickú energiu. Petičný výbor chcel, aby boli zriadené samostatné odberné miesta a aby nešli priamo z fasád bytových domov," pokračoval prednosta o ďalších požiadavkách.

Špeciálne parkovanie pre obyvateľov sídliska

Jednou z vecí, ktoré boli tŕňom v oku ľudí, ktorí sa podpísali pod petíciu, bolo aj parkovanie. V tom totiž obyvatelia dotknutých častí mesta pociťujú počas konania jarmoku isté obmedzenia.

Petičný výbor v tejto súvislosti navrhol vytvorenie náhradných parkovacích miest pre obyvateľov dotknutých ulíc počas konania jarmoku.

,,Malo by ísť o parkovanie pre obyvateľov Hviezdošky v týchto dňoch na lúke pred bytovým domom, kde je na to priestor. Priestranstvo by sa muselo pokosiť, predtým by sme museli urobiť terénne úpravy ako vyrovnanie jám a označiť tam tie parkovacie miesta čiarami, ako sa označujú futbalové ihriská," priblížil na zasadnutí MsZ predstavu petičiarov Miškovič.

Ako dodal na záver, je v snahe mesta, aby vedelo do maximálnej miery eliminovať negatíva, ktoré so sebou jarmok prináša.

Čítajte tiež:

Téma presúvania jarmoku vyvolala vášne: Žiarčania si v komentároch nedávali servítku pred ústa

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM