Barbara Dallosová Správy

Mesto ušetrilo na zimnej údržbe: S peniazmi už má takýto plán

Perinbaba sa túto zimu veľmi nevytiahla, pre žiarsku radnicu to ale znamenalo úsporu na zimnej údržbe. Ušetrené prostriedky samospráva presunie.

Ilustračný obrázok k článku Mesto ušetrilo na zimnej údržbe: S peniazmi už má takýto plán
Zdroj: TASR

Ušetrené finančné prostriedky zo zimnej údržby sa v Žiari nad Hronom rozhodli investovať do výmeny žiaroviek vo všetkých elokovaných pracoviskách materskej školy (MŠ). Klasické žiarovky tak v týchto objektoch nahradia úsporné LED-žiarovky. Od investície si mesto sľubuje nielen zvýšenie komfortu, ale aj úsporu na nákladoch za elektrickú energiu.

,,V objektoch našich materských škôl aktuálne vymieňame 1 000 kusov žiaroviek, ktoré stáli približne 3 600 eur. Práce realizuje mestská spoločnosť Technické služby," uviedol hovorca mesta Martin Baláž s tým, že žiarovky by mali byť vymenené do konca februára.

Ako ďalej priblížil, v prvom kole vymieňajú žiarovky v najviac využívaných miestnostiach ako sú triedy, chodby či toalety, teda tam, kde sa najviac svieti. Neskôr by mali byť vymenené aj ostatné. Nové žiarovky by mali priniesť nielen vyšší komfort, keďže svojou svietivosťou najviac pripomínajú denné svetlo, ale aj nižší odber elektrickej energie. Podľa Baláža by malo ísť o úsporu až okolo 80 %.

Na nákup žiaroviek využilo mesto podľa Baláža prostriedky ušetrené zo zimnej údržby. Ako vysvetlil, mestská spoločnosť Technické služby dostáva od mesta na zimnú údržbu paušálne 70 000 eur. ,,Keďže je však zima slabá, tak sme po vzájomnej dohode znížili náklady na zimnú údržbu na 50 000 eur," dodal v tejto súvislosti hovorca.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM