Martin Károly Samospráva

OBRAZOM: Mesto za zimnú údržbu zaplatí 70 tisíc eur

Mesto Žiar nad Hronom, spolu so svojou eseročkou Technické služby (TS) prešli na nový systém financovania. Kým pred rokom mesto platilo za reálny počet výjazdov, v tomto roku to bude inak. Pozrite si video rozhovor s Petrom Antalom

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Mesto za zimnú údržbu zaplatí 70 tisíc eur
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Na tohtoročnú zimnú údržbu má mesto v rozpočte vyčlenených 70 tisíc eur. „Pokiaľ mám správnu informáciu, v minulom roku bolo na tento účel minutých 62 tisíc eur,“ ozrejmuje Peter Antal, žiarsky viceprimátor a konateľ TS s.r.o..

Nový model priemeru

Podľa Antala boli roky keď mesto zaplatilo za túto službu 30 tisíc, inokedy aj 130 tisíc. „Mesto si v podstate objednalo paušálnu službu za zimnú údržbu, čo znamená, že mesto to nebude stáť viac ako je v rozpočte, aj keby bola tuhšia zima,“ vysvetľuje tento krok Peter Antal.(viac vo videu č.1)

V cene je aj nákup posypového materiálu. Technické služby investovali aj do zánovného posypového auta s radlicou. Mesto je teraz rozdelené na tri rajóny. Oproti minulému roku, keď TS mali len dva posýpacie vozy, by v tomto roku zlepšenie mali citeľne pocítiť aj občania.

Myslím, že ľudia to pocítia najmä pri zimnej údržbe chodníkov,“ dopĺňa Antal. (viac vo videu č.3)

Mestská eseročka so ziskom, konflikt záujmov Antal vylučuje

Žiarsky viceprimátor je vo funkcii konateľa technických služieb od mája minulého roku. „Dnes môžem povedať, že som spokojný stým, čo ľudia za rok a pol v TS dosiahli,“ komentuje Peter Antal a dopĺňa, že stav techniky je na štandardnej úrovni a môžu zabezpečiť plnohodnotné služby pre mesto a jeho obyvateľov.(viac vo videu č.2)

Na tlačovke Antal uviedol, že TS mali do minulého mesiaca vygenerovaný ročný zisk vo výške 55 tisíc eur. „Nie je to ale smerodajné číslo pre celý rok 2012,“ uvádza ďalej.

Mestská eseročka má približne 80 percent objednávok od mesta Žiar nad Hronom. Chceli sme vedieť, či objednávky nemôžu byť umelo zvyšované, keďže Peter Antal je viceprimátorom a zároveň konateľom eseročky. „Nemôžem to urobiť, nie je to v mojej kompetencii,“ usmieva sa Antal. „Na to sú určení vedúci odborov, ktorí komunikujú s našimi vedúcimi,“ dopĺňa. (viac vo videu)

Techické služby majú novú multikáru na zimnú údržbu
6
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Rozhovor s Petrom Antalom
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM