Martin Károly Rôzne

Mesto zverejnilo neplatičov: Polovica z nich sú Rómovia!

Banská Štiavnica je ďalšie okresné mesto, ktoré zverejnilo zoznam dlžníkov na svojej webovej stránke. Viac ako 150 fyzických osôb a jedna právnická osoba sú mestu dohromady dlžní na komunálnych daniach a poplatkoch 58.553 eur.

Je to prvý raz, čo sme takýto zoznam zverejnili. Čakáme, že aspoň časť poplatkov a daní nám občania uhradia,“ povedala TASR vedúca ekonomického oddelenia na Mestskom úrade v B. Štiavnici Kamila Lievajová. Viac ako polovica neplatičov ale pochádza zo sociálnych bytov v časti Šobov, kde takáto forma vymáhania dlhov asi nebude veľmi účinná.

Jediná firma, ktorá sa dostala na zoznam, má sídlo v Bratislave a Banskej Štiavnici dlhuje viac ako 3808 eur. Z fyzických osôb je najviac dlžná živnostníčka s trvalým pobytom v obci Lutila v okrese Žiar nad Hronom. Jej dlh voči mestu dosahuje takmer 3017 eur.

Samospráva pritom uviedla len tých neplatičov, ktorých daňový nedoplatok prevyšoval u fyzickej osoby 160 eur a u právnickej 1600 eur.

Zverejnenie zoznamu neplatičov, dlhujúcich za odpad, nehnuteľnosť či psa pomáha znižovať dlh aj v niektorých ďalších slovenských mestách. Napríklad vo V. Krtíši sa rok po zverejnení podarilo získať nedoplatky na daniach asi od tretiny neplatičov.

žiar24/TASR foto/ilustračné

[color=#cc0000]­Súvisiaci text [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.127405_Krem­nica-zverejnuje-dlznikov-na-webe-aj-v-novinach]Kremnica zverejňuje dlžníkov na webe aj v novinách[/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.133564_Ro­ma-%2824%29-nic-nezastavilo:-Byty-vykradal-pred-majitelmi!]Róma (24) nič nezastavilo: Byty vykrádal pred majiteľmi![/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM