Martin Károly Rôzne

Mestská knižnica sa sťahuje

Obyvatelia Žiaru nad Hronom si v týchto dňoch v meste knihy z mestskej knižnice nevypožičajú. V súčasnosti sa totiž realizuje jej sťahovanie do iných priestorov. Koncom októbra by ju už mohli čitatelia navštíviť v priestoroch Mestského kultúrneho cen

Podľa hovorcu mesta Martina Baláža sa sťahovanie knižnice pripravovalo niekoľko rokov. „Pôvodne sme mali rozpracovaný projekt rekonštrukcie MsKC, do ktorého sme chceli centralizovať akúkoľvek kultúru,“ povedal s tým, že pre mesto je nákladné financovať dva kultúrne objekty, ako je tomu v súčasnosti. Navyše, ide o objekty, ktoré sú staršie, a preto majú aj vyššie prevádzkové náklady.

„Keďže sa však adekvátna výzva z eurofondov neobjavila, projekt ostal mŕtvy a ideme iným systémom,“ zhodnotil. Sťahovanie urýchlil aj fakt, že Dom kultúry je v havarijnom stave a potrebuje rekonštrukciu. Spolu s knižnicou bude po novom v MsKC, kde sa uvoľnili priestory prenajaté súkromnej firme, sídliť aj Galéria Júliusa Považana.

Výhrady voči novým priestorom knižnice vyjadrili poslanci z komisie kultúry a školstva. „Čo nám ako komisii prekáža, je skôr to, že dospelácka knižnica je v značne zmenšených priestoroch. A ja si osobne myslím, že tie priestory nie sú vyhovujúce, sú malé,“ podotkla poslankyňa Katarína Dekýšová. Podľa jej slov je otázne aj to, či nebudú v budúcnosti problémy s vykurovaním v dôsledku vysokých nákladov.

Hovorca mesta takéto výhrady odmieta. „Priestory budú adekvátne upravené na to, aby sa ani jedna zo služieb, ktoré knižnica dosiaľ ponúkala, nezrušila alebo neobmedzila,“ reagoval s tým, že problémy nebudú ani s vykurovaním. Mesto plánuje opraviť aj schody vedúce do nových priestorov knižnice a vybudovať tam bezbariérový vstup.

Zdroj: TASR Video: Žiar24, rozhovor s K. Dekýšovou a M. Balážom

Mestská knižnica sa sťahuje
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM