Barbara Dallosová Správy

Metalisti z Gothoomu pomohli mužovi v kóme: Vyzbierali 10-krát viac vrchnákov ako na Pohode!

Hoci v posledných týždňoch sa Nová Baňa skloňovala skôr v súvislosti s napätím a hádkami, toto je celkom iný príbeh. Vďaka obyvateľom mesta, no i návštevníkom kontroverznému metalovému festivalu sa podarilo vyzbierať neuveriteľné množstvo plastových vrchnákov, ktoré možno zmenia niečí život...

Ilustračný obrázok k článku Metalisti z Gothoomu pomohli mužovi v kóme: Vyzbierali 10-krát viac vrchnákov ako na Pohode!
Zdroj: Dnes24.sk

Nešťastie ju posilnilo

Manžela pani Jany Minárikovej zasiahol elektrický prúd pred štyrmi rokmi. Odvtedy je v bdelej kóme a žena s dvomi malými deťmi sa miesto zúfania rozhodla bojovať. Peniaze za plastové vrchnáčiky z fliaš, ktoré jej dnes pomáha zbierať celé Slovensko by mali jej manželovi zaistiť liečbu.

Prekvapivé čísla

V Novej Bani začala zbieranie vrchnákov iniciovať Katarína Holá. ,,Ja osobne som začala zbierať na základe výzvy na facebooku,“ vysvetľuje. S Janou Minárovou sa osobne nepoznali, stačila vôľa a plastové vrchnáky odrazu zbieralo celé jej okolie. ,,Ľudia ma začali zastavovať na ulici a podávať mi igelitky s vrchnáčikmi,“ hovorí iniciátorka. Zapojili sa aj primátor mesta Ján Havran a organizátor metalového festivalu Gothoom Peter Betko.

,,Na festivale Gothoom sme vyzbierali 10–11 vriec. Pre porovnanie – na festivale Pohoda to bolo 1 vrece. Pritom na Pohode bolo niekoľko desiatok tisíc ľudí, na Gothoome 1700,“ uvádza prekvapivé čísla Katarína Holá.

Pol tony vrchnáčikov!

Predvčerom sa desiatky plných vriec dostali do rúk Jany Minárikovej. Koľko vrchnáčikov vrecia skrývali si nikto netrúfa odhadnúť, podľa Holej mala ale celá novobanská zbierka približne pol tony. ,,Pán primátor inicioval Technické služby, ktoré prispeli 24 vrecami plastových vrchnáčikov, niečo som vyzbierala sama. Bolo to celkom asi 500 kg, čo sme pani Minárikovej odovzdali,“ opisuje Katarína Holá.

Primátor mesta sa zapojiť neváhal. ,,Myšlienka podpory rodiny a pomoci človeku v núdzi ma hneď oslovila," vysvetľuje primátor Havran.

,,Z Novej Bane sa k nám dostalo viac než tridsať vriec, je skvelé že ľudia vedia pomôcť,“ reaguje s dojatím Jana Mináriková. ,,Už to ani nemáme kam dať, celkovo je to takmer 200 vriec, budúci týždeň ich pôjdeme odniesť do zberu,“ dodáva silná žena s úsmevom.

Koľko ešte chýba?

Hoci pribúda vrchnáčik k vrchnáčiku, liečebný pobyt ktorý by mohol zlepšiť zdravotný stav manžela pani Minárikovej stojí tisíce eur. ,,Dvojtýždňový pobyt by nás vyšiel 3 000 eur. Bez ubytovania a stravy. S týmito položkami by to bolo viac než 4 000 eur. Keďže dobrí ľudia nielen zbierajú vrchnáčiky, ale niektorí nám poslali aj peňažné dary, máme takmer polovicu financií na tento pobyt," vysvetľuje Jana Mináriková na záver.

Fotky bohatej nádielky vrchnáčikov z Novej Bane si pozrite v našej fotogalérii.

Pol tony dobrej vôle z Novej Bane
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM