Barbara Dallosová Správy

Metalový festival rozhádal mesto: Signatári petície kričia nie, primátor tvrdí, že sa konať bude!

Nemalý rozruch spôsobil v meste plánovaný metalový hudobný festival. Na petícii proti nemu stoja už stovky podpisov, o jeho zrušenie sa snaží aj cirkev. Piesne podľa nich nabádajú k násiliu a urážajú cirkev. Prípad skončil až na Okresnej prokuratúre.

Ilustračný obrázok k článku Metalový festival rozhádal mesto: Signatári petície kričia nie, primátor tvrdí, že sa konať bude!
Zdroj: Webnoviny.sk

V auguste by sa mal v areáli jazera Tajch v Novej Bani konať už piaty krát najväčší metalový festival na Slovensku s názvom Gothoom. Ten však spustil vlnu kritiky občanov aj cirkvi. Tieto iniciatívy bojujú za to, aby sa festival nekonal.

Je za tým politika?

Organizátor podujatia Peter Beťko tvrdí, že celú situáciu okolo festivalu ovplyvnili komunálne voľby. ,,Ľudia, ktorým na tom záleží, spravili z toho hystériu, dali to do politickej roviny a miešajú tam také veci, ktoré by tam ani nemali byť. Politiku, kresťanstvo, útoky na Cirkev," podotkol na margo odporcov festivalu.

Útoky na kresťanov a židov

Odporcovia festivalu ale formulujú svoje dôvody inak. Údajne im prekáža nadmerný hluk a údajná propagácia násilia na festivale. ,,Niektoré kapely v textoch obzvlášť nabádajú k neznášanlivosti a k páchaniu násilia na základe náboženskej príslušnosti. To sa týka najmä kresťanov a židov," podotkol Palaj s tým, že Nová Baňa je mesto s početnou kresťanskou komunitou a tieto kapely svojimi textami útočia na obyvateľov.

Druhá strana mince

Organizátori obvinenia odmietajú. Hlučnosť chcú obmedziť presunutím miesta festivalu na opačnú stranu jazera a skrátením nočných koncertov. Propagandistické obvinenia Beťko zásadne odmieta. ,,Písal som zástupcom skupín, že takéto pesničky sa tam nachádzajú a odpísali mi, že ide o piesne z rokov 1992 až 1995 a už sa v playliste hudobnej skupiny nenachádzajú," podotkol. Podľa Beťka má festival naopak dobrý vplyv a pomáha zviditeľňovať mes­to.

Rady odporcov sa rozširujú, vec má v rukách prokuratúra

Na podporu svojich požiadaviek spísali odporcovia hneď po ohlásení konania festivalu aj petíciu. Počas týždňa ju podpísalo viac ako 650 občanov mesta a bola doručená primátorovi Novej Bane Jánovi Havranovi. Svoje nevôľu s pripravovaným festivalom vyjadrili aj zástupcovia organizácii pracujúcich s mládežou, zástupcovia cirkvi a občanov sa podľa Palaja zastali aj viacerí poslanci mestského zastupiteľstva.

Protestujúca skupina si dala spraviť aj právnu analýzu. ,,Tá zreteľne hovorí, že mesto je oprávnené v takomto prípade zakázať konanie festivalu a, s ohľadom na verejný záujem, dokonca mestu zo zákona vyplýva povinnosť festival zakázať. Nakoľko pán primátor napriek všetkému doteraz nekonal a domnievame sa, že sa vecou dôsledne nezaoberal, podali sme podnet na okresnú prokuratúru, aby preverila postup mesta," vysvetľuje Palaj.

,,Okresná prokuratúra si vyžiadala potrebný spisový materiál, po preskúmaní ktorého rozhodne o podnete," potvrdzuje Palajove slová hovorca Krajskej prokuratúry Banská Bystrica Ivan Vozár.

Primátor trvá na svojom

Primátor Havran v tejto súvislosti uviedol, že festival Gothoom Fest aj po piatykrát v Novej Bani bude. ,,Mesto Nová Baňa v spolupráci s organizátormi, usporiadateľskou službou a zložkami polície sa aj tento rok postará o to, aby sa festival uskutočnil v súlade so zákonmi Slovenskej republiky a Ústavou SR, tak ako to bolo aj po minulé roky," dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM