Katarína Reiterová Rôzne

Meteorológ predpovedá: Žiarčania, takéto leto vás čaká!

Žiarsky meteorológ pre nás opäť pripravil predpoveď počasia na nastávajúce leto. Aký bude, podľa Jána Wolfa, koniec júna, júl a august v Žiari nad Hronom? Tu je predpoveď.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológ predpovedá: Žiarčania, takéto leto vás čaká!
Zdroj: TASR

Výrazné oteplenie v strede júna

Všeobecne sa traduje, že v strede júna býva obvykle oblačné a chladnejšie „pomedardovské“ počasie, no nie je to absolútnym pravidlom. Aj v dekáde od 11. do 20. júna sa vyskytli na Slovensku pomerne významné vlny horúčav, viaceré iba v nedávnej dobe, v roku 2000.

Budú aj tropické noci

„Bližšie sa vlna horúčav, ktoré budú s veľkou pravdepodobnosťou v tomto pracovnom týždni historické. Oteplenia nad 36 °C sú v júni zriedkavé a vyskytujú sa najmä v júli a v auguste,“ hovorí žiarsky meteorológ Ján Wolf a dodáva, že horúco nebude len cez deň, ale aj noci budú veľmi dusné.

„Očakávam tropické noci s minimálnou teplotou nad 20 °C. Počas dňa sa s veľkou pravdepodobnosťou v Žiari nad Hronom oteplí na 33 až 35 °C. Historický júnový rekord pre Žiar nad Hronom je 36,4°C (22. jún 2000). V rámci Slovenska bolo 37,5 °C nameraných v ten istý deň v Hurbanove,“ predpovedá Wolf.

Čaká nás „rozmarné“ leto?

Počasie je lokálne veľmi premenlivé, preto nie je možné spoľahlivo predpovedať, ako sa uvedené vplyvy prejavia u nás. Podľa meteorológa je však dosť vysoká pravdepodobnosť, že bude nastávajúce leto ako celok opäť v priemere teplejšie aspoň o 0,5°C ako bol dlhodobý priemer v rokoch 1951 – 1990.

„Pravdepodobne bude teplotne normálne až nadnormálne leto. Zrážkovo bude leto taktiež nadpriemerné, ako je dlhodobý priemer,“ uvádza Ján Wolf.

Studené leto je len „kačica“

V bulvárnych plátkoch sa objavila „kačica“ o najchladnejšom lete za posledných 200 rokov. Túto kačicu spôsobili obavy francúzskych meteorológov, ktorí v mesiaci máj zažili výrazné ochladenie. Naši klimatológovia túto správu vyvracajú, keďže je to v strednej Európe málo pravdepodobné.

Jún je síce považovaný za letný mesiac, avšak „astronomické leto“ začína až 21. júna, teda ešte zostáva niekoľko dní. Meteorologické leto trvá od 1. júna do 31. augusta.

„Prvá polovica tohtoročného leta, a teda jún, júl a august, bude dosť premenlivá. Možno očakávať zväčša oblačné, daždivé, ale aj chladnejšie počasie. Výnimkou bude II. júnová dekáda. V tomto období pôjde o výrazný prílev vlhkého atlantického vzduchu priamo od Britských ostrovov do strednej Európy,“ predpovedá Ján Wolf.

Kedy sa ochladí?

Kratšie výraznejšie ochladenia sa v lete sporadicky vyskytujú takmer každý rok, najmä v súvislosti s cyklonálnym a daždivým počasím v strednej Európe. „Tak tomu bolo aj v tohtoročnej I. júnovej dekáde. Ďalšia krátkodobá vlna chladnejšieho a daždivého počasia sa môže vyskytnúť 24. júna – „svätojánske“, 4. júla – „svätoprokopské“ a 22. júla – „svätomagdalénske“. Medzi týmito vlnami chladnejšieho počasia sa, samozrejme, objavia krátkodobé slnečné a teplé dni.“

Sucho v auguste nehrozí

Podľa nášho meteorológa v druhej polovici leta modelové centrá zaoberajúce sa počasím očakávajú zoslabenie zonálnej cirkulácie a vyššie teploty. „Znamená to, že zrážky budú smerovať k nám z kontinentálnej oblasti. Počasie ako také bude viac ustálené. V auguste by sa napríklad nemalo rozvinúť výraznejšie sucho. Na základe mesiaca august možno už teraz predpokladať, že prvý jesenný mesiac bude teplotne nadpriemerný, tak ako tomu býva za posledné roky,“ dodáva na záver žiarsky meteorológ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM