Martin Károly Kremnica

Meteorologický stĺp v Kremnici ukazuje na námestí vlhkosť i tlak vzduchu

Historický meteorologický stĺp, ktorý bol z hornej časti Štefánikovho námestia v polovici 20. storočia demontovaný, môžu Kremničania obdivovať opäť.

„V súčasnosti, keď sa otvorila možnosť čerpať finančné prostriedky z fondov Európskej únie, bol meteorologický stĺp zrekonštruovaný, originálne prístroje zreparovali pracovníci v Slovenskom hydrometeorolo­gickom ústave (SHMÚ),“ konštatoval pre TASR tlačový tajomník mesta Kremnica Silver Jurtinus.
Pracovníci SHMÚ, ktorí štvorhranný stĺp rekonštruovali na pracovisku v Bratislave, ho predstaviteľom Kremnice odovzdali koncom minulého roku. Jeho obnova si vyžiadala 8000 eur.
„Je na ňom historický atmosférický tlakomer (barometer) – aneroid, ktorý má približne 60 rokov a je domáceho pôvodu. Na ďalšej strane je asi 100-ročný vlhkomer na meranie vlhkosti vzduchu s keramickým ciferníkom,“ objasnil Dušan Jakubík zo SHMÚ. Dodal, že vlhkomer pochádza od významnej nemeckej firmy. Jurtinus konštatoval, že vlhkomer a barometer sú pôvodné, teplomer na meteorologickom stĺpe je kópiou.
Jakubík pokračoval, že stĺp sa rozhodli zrekonštruovať z nadšenia, aby uchovali kus histórie. „Je to krásny historický prístroj a podobné mávali banské mestá.“
Prístroj tu nie je iba na okrasu. Všetci, ktorí sa po námestí prechádzajú, vďaka nemu vedia, aká je momentálna vlhkosť vzduchu či jeho tlak.
Meteorologický stĺp bol inštalovaný v prvej polovici 20. storočia (presné záznamy sa nezachovali) do hornej časti Štefánikovho námestia. Keď bol v polovici storočia demontovaný, meracie prístroje sa uložili na tunajší mestský úrad.

Zdroj: TASR Video: Ziar24

Meteorologický stĺp v Kremnici ukazuje na námestí vlhkosť i tlak vzduchu
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM