Martin Károly Kultúra

Michalicov festival spája krásu gotickej architektúry a hudby starých majstrov

Kremnica 19. júna – Otváracím koncertom sa v Kremnici 17. júna začal 11. ročník medzinárodného hudobného festivalu Petra Michalicu - Hudba pod diamantovou klenbou. Festival, ktorý potrvá do 15. júla, pozostáva z piatich koncertov, z toho štyri sa usk

Tento festival má vo svojom vienku snahu, aby sa krásna architektúra – gotická diamantová klenba, ktorá je veľmi unikátna, spájala s nádhernou hudbou, prevažne starých majstrov,“ uviedol pre TASR organizátor festivalu Peter Michalica.

Dom Komorského grófa je totiž rodným domom huslistu a organizátora festivalu a zároveň aj jednou z najpozoruhod­nejších gotických pamiatok na Slovensku. Poslucháči sa tak vďaka festivalu môžu dostať do súkromného objektu umelcovho domu, ktorý bežne nie je pre verejnosť prístupný.

Jedným z kréd tohto festivalu už od jeho začiatku je dať príležitosť mladým začínajúcim umelcom. „V tomto ročníku bude na záverečnom koncerte ako sopranistka účinkovať Janka Krajčovičová Tajovská,“ podotkol Michalica s tým, že ide o rodáčku z Kremnice a minuloročnú absolventku Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne.

Festival má podľa jeho slov aj ekumenicko-hudobný cieľ, čoho dôkazom je aj dnešný prvý koncert. Venovaný bude klasickej a džezovej gitare. Predstaví sa na ňom nemecký gitarista Peter Finger. „V oblasti vážnej hudby začínal ako huslista, ale neskôr sa preorientoval na džezovú gitaru,“ podotkol Michalica s tým, že hudobnej ekuménii nikdy nie je v našom svete dostatok.

V poradí druhý koncert naplánovaný na 24. júna v hradnom kostole sv. Kataríny spojí podľa Michalicu amatérske muzicírovanie so špičkovou profesionálnou úrovňou. Michalica je presvedčený, že amatérske muzicírovanie vytvára potrebný a základný kyslík hudobného prostredia jednotlivých miest našej vlasti. „Všetko profesionálne sa dá kúpiť a importovať, ale amatérske nie,“ dodal.

V prvý júlový deň sa môžu milovníci vážnej hudby tešiť na husľový recitál Petra Michalicu a klaviristky Viery Bartošovej, 8. júla na koncert štvorručného klavíra, na ktorom sa predstavia Ida Černecká a František Pergler. Záverečný koncert bude inštrumentálno-vokálny, kde popri sopranistke Janke Krajčovičovej Tajovskej bude účinkovať aj hostiteľ festivalu Michalica na husliach a Viera Bartošová na klavíri.

Táto kombinácia je každý rok na záverečnom koncerte povinná, lebo festival od svojho počiatku každý ročník končí Mozartovou skladbou Laudate Dominum a tá je písaná pre soprán, husle a sprievodný klavír,“ podotkol Michalica.

Každý ročník festivalu býva sprevádzaný aj výstavami výtvarných diel. Výnimkou nebude ani tento ročník, okrem domácej zbierky organizátorov tu bude vystavovať umelecký sklár, akademický sochár Drahomír Prihel.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM