Michal Majer Rôzne

Miera evidovanej nezamestnanosti opäť klesla

Nezamestnanosť v banskobystrickom okrese sa v máji znova znížila. Podľa štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny patrí okolie Banskej Bystrice k oblastiam, kde nie je vplyv krízy až tak výrazný ako v iných regiónoch.

V máji dosiahla miera evidovanej nezamestnanosti v okrese Banská Bystrica hodnotu 8,49%. To je o 0,11% menej, než tomu bolo v apríli, kedy dosiahla 8,60%. Počet uchádzačov o zamestnanie bol 5 449, disponibilných uchádzačov bolo 4 866. Oproti najhorším mesiacom počas krízového obdobia sa nezamestnanosť znížila o takmer pol percenta. V marci totiž dosahovala až 8,97%, čo bolo najvyššie číslo za posledných 6 rokov.

V porovnaní s priemerom kraja (18,56%) je v okrese Banská Bystrica miera nezamestnanosti nižšia o vyše 10 percent, v porovnaní s celoslovenským priemerom (12,24%) o takmer 4 percentá.

Napriek pozitívnym výsledkom je otázne, kedy sa banskobystrickému okresu podarí dostať k číslam z “predkrízového” obdobia. V auguste 2008 bola totiž miera evidovanej nezamestanosti len 3,82%. Táto hodnota bola približne na úrovni súčasných čísel v regióne Bratislavy.

V poradí percentuálnej miery nezamestnanosti patrí Banskej Bystrici 21 miesto zo 79 okresov. Lepšie sú na tom okresy Považia, juhozápadného Slovenska a tradične región Bratislavy. Naopak, najhoršia situácia vládne na juhu stredného Slovenska, kde okres Rimavská Sobota dosahuje vyše 33 percentnú nezamestnanosť. S príchodom letných mesiacov je však aj tu predpoklad, že vďaka sezónnym prácam počet ľudí bez práce klesne.

gr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM