Barbara Dallosová Kultúra

Mieri k nám výstava, aká sa len tak nevidí: Ukáže aj orientálny kalamár zo 17. storočia, FOTO

V dobe klávesníc už kalamár na písacom stole nájdeme sotva. Výstava ukáže unikáty z čias, keď ešte nádoby na atrament nutnosťou a tiež módnou záležitosťou.

Ilustračný obrázok k článku Mieri k nám výstava, aká sa len tak nevidí: Ukáže aj orientálny kalamár zo 17. storočia, FOTO
Zdroj: TASR

Mosadzný kalamár pochádzajúci zo 17. storočia z Orientu, ale aj ďalšie unikátne nádoby na atrament predstaví verejnosti najnovšia výstava Pohronského múzea v Novej Bani s názvom Umenie písať – Po stopách starožitných kalamárov. Ako priblížila Jana Potocká z múzea, výstava oboznámi návštevníkov s históriou kalamárov od novoveku až po súčasnosť.

Kalamár bol módna záležitosť

,,Pripravili ju pracovníci Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, je doplnená aj o zbierky Pohronského múzea," priblížila Potocká s tým, že prístupná je do 19. júna.

Dejiny vývoja kalamárov siahajú až do obdobia staroveku a sú úzko spojené s vývojom písania. Kalamár od svojho počiatku slúžil na úschovu atramentu. Písacie potreby sa menili a prispôsobovali v závislosti od danej doby. Podoba kalamára tiež podliehala dobovému vkusu a módnosti, preto je aj nositeľom výtvarnej a estetickej hodnoty danej doby.

,,Počas stáročí sa kalamáre vyrábali z rôznych materiálov, a tak je ich materiálová škála nesmierne pestrá: sklo, drevo, hlina, fajansa, porcelán, kamenina, mosadz, kov, liatina, cín, mramor a umelá hmota," hovorí Anita Tóthová z Gemersko-malohontského múzea. Ukážky jednotlivých typov kalamárov sú zastúpené aj na výstave.

Vyrábali ich aj u nás

Vystavené kalamáre vyrábali remeselníci ručne, alebo boli vyhotovené v manufaktúrach a továrňach. Niektoré vznikli aj na území Gemera-Malohontu, napríklad v manufaktúre v Hrnčiarskej Vsi – Pondelku. Ďalšie boli vyrobené v Uhorsku, niektoré dokonca aj v zahraničí.

Popri klasických úžitkových kalamároch, používaných v šľachtických a meštianskych rodinách, sú na výstave prezentované aj jedinečné druhy týchto predmetov, a to ľudové, cestovné, školské nádoby na atrament a tiež suveníry vo forme kalamárov.

Po stopách starožitných kalamárov povedie aktuálna výstava
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM