Barbara Dallosová Správy

Miesto v Žiari, na ktoré sa pozrie archeológ: Radnica tu chce odokryť základy historického mlyna

Mnohí Žiarčania ani netušia, že v ulici ich mesta sa ukrývajú základy stavby, ktorej príbeh začína už v 13. storočí. Mesto chce v spolupráci s archeológom základy starého mlyna odkryť.

Ilustračný obrázok k článku Miesto v Žiari, na ktoré sa pozrie archeológ: Radnica tu chce odokryť základy historického mlyna
Zdroj: TASR

Vstup do Parku Štefana Moysesa z Ulice SNP sa chystá žiarska samospráva v najbližšom čase upraviť. Priestor chce zrekultivovať a vytvoriť tam pre návštevníkov parkovacie miesta. Samospráva má tiež zámer odokryť v tejto časti základy starého mlyna.

Na ploche, ktorá v súčasnosti pôsobí neupravene, sa nachádzajú skládky stavebného materiálu. Mesto už vyzvalo ich pôvodcu, aby ich odstránil. Hovorca mesta Martin Baláž potvrdil, že v krátkom čase by tak mali zmiznúť.

Na ploche chce podľa jeho slov spraviť mesto parkovisko. ,,Nebude možno zo spevnených plôch, ale zo štrku. Bude tam môcť zaparkovať oveľa viac áut, ako je tomu dnes. Využívať ho budú môcť ľudia, ktorí chodia do parku na prechádzky, športovať a počas leta aj návštevníci kúpaliska," dodal. O plánovaných parkovacích miestach v tejto lokalite sme písali TU.

S priestranstvom má však samospráva aj ďalšie plány. V spolupráci s archeológom Petrom Mosným chce odhaliť základy mlyna, ktorý kedysi na tomto mieste stál. Ako priblížil Baláž, mlyn pochádzal z 18. storočia, postavený bol na základoch starého mlyna postaveného ešte v 13. storočí. V 90. rokoch však vyhorel a ruiny dalo mesto sanovať.

Čítajte tiež:

Oddychový pavilón na žiarskom námestí už toto leto: Pozrite si VIZUALIZÁCIE!

Fotky, ktoré nepotrebujú komentár: 10 dôvodov, prečo navštíviť Žiar

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM