Barbara Dallosová Správy

Miliónová injekcia pre Slaskú: Starosta má s peniazmi konkrétny plán!

Nenávratný príspevok z fondov Európskej únie (EÚ), o ktorý si obec požiadala, jej ministerstvo schválilo. Čítajte, na čo poputuje viac než miliónová dotácia.

Ilustračný obrázok k článku Miliónová injekcia pre Slaskú: Starosta má s peniazmi konkrétny plán!
Zdroj: Dnes24.sk

Z Operačného programu Životné prostredie by malo do obecnej kasy Slaskej pribudnúť presne 1 283 446, 62 eur. Uvádza sa tak v Rozhodnutí o schválení Žiadosti o nenávratný finančný príspevok. Podpisom zmluvy 20.4.2015 príspevok Slaskej definitívne odobril minister životného prostredia.

Úprava toku potoka

O príspevok si obec požiadala na budovanie protipovodňových opatrení. Podľa slov starostu Daniela Geliena sa má za peniaze z EÚ robiť kompletná úprava toku Slaského potoka v intraviláne obce v dĺžke približne 1,184 km.

,,Bude prehĺbené koryto potoka a zároveň budú upravené jeho brehy kombináciou oporných múrov a obloženia svahov kameninovými prahmi. V koryte budú vytvorené kameninové stupne umožňujúce migráciu živočíchov. Rovnako dôjde k osadeniu zábradlí, k vytvoreniu schodov do potoka a vytvorí sa aj odber požiarnej vody," hovorí Gelien o investíciách.

Povodne ich minuli len o vlas

Nebezpečenstvo povodní viselo nad hlavami obyvateľov naposledy pred piatimi rokmi. V roku 2010 potrápila storočná voda aj neďalekú Lutilu. Prívalové dažde dali korytu rieky zabrať aj v Slaskej, tu však mali obyvatelia väčšie šťastie. ,,Aj keď koryto len tak tak obstalo, odvtedy sme pracovali na projekte, ktorý by riešil komplexnú ochranu intravilánu obce pred storočnou vodou," vysvetľuje starosta s tým, že bez podpory EÚ by obec peniaze na projekt nezohnala.

Čakajú, že cena klesne

Náklady na plánované budovanie protipovodňových opatrení v rozsahu, v akom ich opísal starosta, budú o niečo vyššie, než je poskytnutý príspevok. Časť bude Slaská hradiť z vlastných zdrojov.

,,Celkove oprávnené náklady predstavujú sumu 1 350 996, 44 eur, z toho nenávratný finančný príspevok je vo výške 1 283 446, 62 eur, čiže 95%. Definitívna výška nákladov bude zrejmá po ukončení verejného obstarávania, teda po ukončení elektronickej aukcie, kde sa predpokladá, že vzhľadom na konkurenciu cena zrejme klesne," dodáva na záver Gelien.

Financie na realizáciu protipovodňových opatrení nedávno získala aj samospráva obce Lutila. V tej sa zo získaných príspevkov ide revitalizovať aj centrum dediny. Čítajte VIAC.

. Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM