Martin Károly Kultúra

Milovníci hôr sa stretli na filmovom festivale

Nepál, Liptov, Vysoké Tatry, Himaláje, Chorvátsko, Nízke Tatry, India, Čína, Severná Amerika, skialpinizmus, horolezectvo, vysokohorská cyklistika a turistika, majestátne hory, sneh. To všetko dnes mohli v žiarskom kine vidieť návštevníci filmového f

„Mám blízko k horám, rád chodím na turistiku, lyžujem, fotím, bavia ma filmy o horách a poznám aj niektorých chalanov, čo ich točia a tiež som chodil na takéto festivaly,“ vymenúva dôvody, pre ktoré sa festival v našom meste rozhodol usporiadať, jeho organizátor Peter Imrich. „Okrem toho sme pred dvoma rokmi otvorili v Žiari outdoorový obchod Admi Sport a rozhodli sme sa mu dať takúto pridanú hodnotu,“ dodáva.

Prvý ročník tohto podujatia prilákal niekoľko desiatok ľudí všetkých vekových kategórií. „Chodíme veľa do hôr, do Tatier, takže o tom chceme niečo vedieť. Tiež nás zaujímajú filmy od Barabáša,“ hovorí jedna z návštevníčok festivalu. „Očakávame najmä nejaké pekné zábery z Tatier, možno niečo, čo sme ešte nevideli,“ dodáva muž po jej boku. To, že diváci, ktorí dnes na festival zavítali, sú predovšetkým milovníci hôr, potvrdzuje i ďalšia z nich: „Chodievame s manželom do hôr, chodíme sa lyžovať i na turistiku. V programe ma zaujal film o Butháne, tak som zvedavá.

Organizátori sa snažili filmy vyberať tak, aby zaujali každého. „Chceli sme sa, aby na tomto prvom ročníku bolo čo najviac filmov od slovenských autorov, aby to bolo hlavne o Slovensku. Vyberali sme filmy, ktoré sú dostupné, ktoré sme vedeli zabezpečiť tak, aby sa dali premietnuť, ale hlavne, aby boli zaujímavé,“ informuje Peter Imrich.

S premietaním začali organizátori už včera, keď film o Vysokých Tatrách videlo približne šesťsto detí zo žiarskych škôl. A keďže odozva bola veľmi dobrá, a aj s účasťou verejnosti priamo na festivale sú spokojní, rozhodli sa v podujatí pokračovať aj v ďalších rokoch. „Vždy v piatok by sme chceli premietať pre deti zo škôl, to je samozrejme zadarmo a v sobotu urobiť podujatie pre verejnosť,“ uvažuje o buúcom ročníku Imrich.

Okrem filmov mali návštevníci možnosť vidieť i vernisáž fotografii dlhoročného horského vodcu Petra Káčera a takisto vyhrať v tombole športové oblečenie a DVDčka s horskou tematikou. Počas prestávok sa podávalo občerstvenie. Festival horských filmov skončil po viac ako šiestich hodinách. ** Monika Vengrínová**

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM