Martin Károly Iné športy

Mimoriadny úspech karatistov: Žiar má troch majstrov republiky!

Žiarsky Karate klub MŠK zavŕšil sezónu tým najlepším spôsobom. Majstrovské tituly zo Slovenského pohára si priniesli Natália Rajčanová, Šimon Sečkár, Erik Sklenka. Žiarsky tím s celkovým ziskom troch zlatých a troch bronzových trofejí, nechal za sebou aj elitné kluby s profi trénermi.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadny úspech karatistov: Žiar má troch majstrov republiky!
Foto: Martin Károly

Najdôležitejším turnajom sezóny sú pre karatistov z MŠK Žiar nad Hronom jednoznačne Majstrovstvá republiky, ktoré sa tento rok konali 18. mája v Prievidzi. Dosiahnuté výsledky počas celej sezóny naznačovali, že aj tento rok by sa mohli žiarski karatisti opäť zaradiť medzi špičku v republike. .

Najlepší karatisti na jednom mieste

Majstrovstvá republiky sú náročné z hľadiska kvalitatívnej i kvantitatívnej obsadenosti turnaja. Všetci zúčastnení pretekári sa musia na tento turnaj nominovať z regionálnych súťaží alebo Slovenského pohára, čím je zaručená vysoká úroveň. Z nášho klubu sa podarilo postúpiť deviatim pretekárom.

Prvý majstrák pre Šimona

V súborných cvičeniach kata v chlapcoch 5–7 ročných nastúpil za naše farby Šimon Sečkár. Šimon je celkovým víťazom Slovenského pohára a preto sme dúfali, že aj tu by mohol niečo dosiahnuť. Šimon nesklamal, keď nedal súperom najmenšiu šancu. Jednotlivé kolá prechádzal bez straty rozhodcovského hlasu a inak tomu nebolo ani vo finále. Hneď po prvej kategórii sme sa spolu so Šimonom tešili z titulu Majster republiky.

V súborných cvičeniach kata mladších žiačok 8–9 ročných nastúpila Viktória Pavlová, pre ktorú je toto prvá súťažná sezóna a preto samotný postup na Majstrovstvá republiky bol vzhľadom na jej vysokú snahu veľkou odmenou. Viktória prešla prvým kolom víťazne, no v druhom kole sa z víťazstva tešila naša súperka.

V disciplíne športový zápas kumite sme to už naplno rozbalili. V chlapcoch 5–7 ročných do 24kg nastúpil opäť Šimon Sečkár. Svoju všestrannosť ukázal aj tu, keď sa prebojoval až do semifinále. Tu na svojho súpera nestačil, no v boji o tretie miesto opäť zažiaril a k medaily z kata pridal aj medailu z kumite.

V mladších žiakoch 8–9 ročných nastúpil Adam Dolnický. Medailistovi z Majstrovstiev kraja sa vo svojej republikovej premiére nepodarilo prejsť prvým kolom a z ďalších bojov vypadol.

Žiar reprezentovalo 9 pretekárov

V starších žiakoch 10–11 ročných nad 40kg nastúpil Marko Kováč, pre ktorého to bola premiéra na Majstrovstvách republiky. Marko v prvom zápase zo začiatku viedol, no na konci sa súperovi podarilo obrátiť stav zápasu v náš neprospech a Marka tým z ďalších bojov vyradil.

V tej istej vekovej kategórii ale do 40kg sme mali dvoch pretekárov – Zdenka Vanku a Erika Sklenku. Pre Zdenka to bola taktiež premiéra na takomto turnaji. Zdenko už počas celej sezóny ukazoval, že z neho vyrastá nádejný zápasník. V prvom kole narazil na neskoršieho finalistu, s ktorým tesne prehral, no v repasáži o tretie miesto už nedal súperom šancu a postupne sa prebojoval až k vytúženej bronzovej medaile.

Ďalší bronz a zlato

Skúsenejší Erik postupoval z druhej strany vyraďovacieho pavúka čoraz bližšie ku finále, keď hlavne svojou čistou technikou nechával za sebou porazených súperov. Nezastavilo ho ani napínavé semifinále. Vo finále na neho čakal Zdenkov premožiteľ a tak bolo čo „vracať“. Finále bolo veľmi vyrovnané a nakoniec skončilo remízou. Rozhodcovia však hlasovaním nakoniec za víťaza určili práve nášho pretekára Erika, čo našej výprave opäť prinieslo neopísateľnú radosť.

Zahanbiť sa nedali ani baby

V starších žiačkách 10–11 ročných do 40kg sme mali najhorúcejšie želiezko v ohni na titul Majsterky republiky v Natálke Rajčanovej. Natálka je žiačkou športovej triedy na 4. ZŠ na Jilemnického ulici a preto má šport doslova v krvi. Jej víťazstvá počas sezóny naznačovali, že toto je jej sezóna a ona to na tomto turnaji len potvrdila. Vyraďovacie kolá prechádzala veľmi peknými výkonmi až sa nakoniec prebojovala do vytúženého finále. Obe finalistky sa dobre poznali už zo Slovenského pohára, kde sa dvakrát stretli vo finále a aj keď zvíťazila stále Natálka, boli to veľmi tesné víťazstvá. Obe dievčatá predviedli veľmi napínavý finálový zápas, v ktorom sa hneď od začiatku chytila vedenia Natálka a svoj bodový náskok postupne zvyšovala. Po konci zápasu sa naša výprava opäť tešila z ďalšieho majstrovského titulu.

V mladších dorastenkách nad 45kg nás reprezentovali Dominika Veisová a Nina Jelžová. Dievčatá nastúpili v snáď najvyrovnanejšej kategórii turnaja. Dominika hneď vo svojom prvom kole dostala za súperku celkovú víťazku Slovenského pohára. Zápas s oveľa vyššou súperkou bol pre Dominiku veľmi náročný. Nakoniec sa ani jednej z dievčat nepodarilo zabodovať a tak za stavu 0:0 posunuli do ďalších bojov našu aktívnejšiu súperku.

Na druhej strane vyraďovacieho pavúka Nina svoje prvé kolo veľmi pekne rozbehla, keď súperku rozbila na body 8:3. V druhom kole na ňu čakala veľmi dobrá pretekárka. Nina podala aj v tomto zápase pekný výkon, no na našu skúsenejšiu súperku to tentoraz nestačilo.

Posledným štartujúcim bol Michal Výrostko. Michal počas sezóny našiel minimálne počet premožiteľov a preto sme od tohto bronzového medailistu zo svetového pohára právom očakávali nejaký medailový výsledok. Michal opäť v zápasoch ukázal svoj temperament, keď svojich súperov vyraďoval väčšinou pred časovým limitom. Jediným problémom bol semifinálový boj s oveľa urastenejším súperom. Tu Michal prehral, no v boji o tretie miesto za hlasného povzbudzovania našou výpravou opäť zabojoval a tak uzavrel našu zbierku cenných kovov bronzom.

Žiar zahviezdil

Na turnaj sa nominovalo 463 pretekárov zo 60 klubov z celého Slovenska.„Naša medailová bilancia 3 zlaté a 3 bronzové medaile nám v hodnotení klubov priniesla 6. miesto. Nechali sme za sebou aj veľkokluby s profesionálnymi trénermi a preto je naša radosť z dosiahnutých výsledkov obrovská. Na záver sa chcem poďakovať mestu, MŠK , sponzorom a 4. ZŠ na Jilemnického ulici za vytvorenie výborných tréningových podmienok a v neposlednom rade aj rodičom našich pretekárov, ktorí nás podporujú.“ uzatvára Ľubomír Striežovský, tréner žiarskych karatistov.

Žiarski karatisti zahviezdili: Doniesli tri majstrovské tituly
28
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM