Martin Károly Kultúra

Mimoriadny úspech kremnických divadelníkov: Vyhrali Scénickú žatvu

Detský divadelný súbor z Kremnice Zrkadlo, porazilo v najstaršej a najprestížnejšej súťaži divadelných súborov aj dospelácke súbory. Porota im udelila cenu za tvorivý čin roka.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadny úspech kremnických divadelníkov: Vyhrali Scénickú žatvu
Zdroj: Dnes24.sk

Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR vyhlásilo na sklonku augusta už 91. ročník súťaží slovenských divadelných súborov v Martine. Na Scénickej žatve sa udeľuje jedna cena – Cena za tvorivý čin roka. Tú si odniesol v tomto roku práve detský divadelný súbor (DSS) Zrkadlo.

Súbor pracuje pri Základnej umeleckej škole v Kremnici pod režijným vedením Petra Luptovského. „Je to naozaj veľký úspech keď si uvedomíme, že tento festival je najvyšší v celom systéme postupových prehliadok,“ komentuje úspech režisér predstavenia. „Náš úspech je o to cennejší, že sme dokázali poraziť dospelé divadelné súbory, ktoré majú medzi sebou na javisku aj mimo neho profesionálov,“ dodáva Luptovský.

Ruská avantgarda zaujala aj dnešného diváka

Kremnický súbor si zvolil pomerne netradičnú látku. Úspech na regionálnych, okresných či krajských súťažiach zožali s inscenáciou Bol raz jeden človek od Daniila Charmsa, ruského surrealistického spisovateľa, básnika a dramatika. „Ak v prípade predlohy Daniila Charmsa sa život spomínaného hrdinu postupne prepadáva do ničoty, tak v prípade inscenačnej nadstavby sa pred nami v priebehu predstavenia, počnúc prázdnym javiskom, rodí divadelne životaschopná odpoveď na autorov nihilizmus a negativizmus. Za týmto „organizovaným chaosom“, cítiť až niečo katarzné, niečo čo dáva pri pohľade na mladý recitačný kolektív z Kremnice nádej, že človek nielenže raz bol, ale je a určite aj bude,“ píše v recenzii predstavenia Peter Janků, scénograf a jeden z porotcov tohtoročnej Scénickej žatvy v Martine.

Obstáli v konkurencii

Scénická žatva 2013 je vyvrcholením sezóny amatérskeho divadla dospelých, amatérskeho divadla mladých, divadla dospelých hrajúcich pre deti, detskej dramatickej tvorivosti a umeleckého prednesu poézie a prózy a tvorby recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých. V tomto roku sa súťaže zúčastnilo 12 súborov.

DDS Zrkadlo, Daniil Charms- Bol raz jeden človek
1
Galéria
DDS Zrkadlo, Daniil Charms- Bol raz jeden človek
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM