Martin Károly Šport

Mimoriadny úspech žiarskych futbalových nádejí: Stali sa majstrami Slovenska!

Futbalisti FK Pohronie pod hlavičkou ZŠ na Ul. Dr. Janského v Žiari nad Hronom sa stali majstrami Slovenska. Zvíťazili v konkurencii až 970 základných škôl z celého Slovenska na jubilejnom 15.ročníku Majstrovstiev Slovenska v minifutbale žiakov a žiačok 1.stupňa ZŠ McDonald´s Cup!

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadny úspech žiarskych futbalových nádejí: Stali sa majstrami Slovenska!
Zdroj: Dnes24.sk

Patrónom tohto podujatia je jeden z najúspešnejších slovenských futbalistov Marek Hamšík, ktorý aktuálne hrá za taliansky klub SSC Neapol.

Do finálového turnaja v Nitre postúpili z krajských kôl okrem našej ZŠ Dr. Janského v Žiari nad Hronom tieto tímy: ZŠ Okružná 17 Michalovce, ZŠ Prostějovská Prešov, ZŠ Limbová Žilina, ZŠ s MŠ Slatina nad Bebravou, ZŠ Štúrova Malacky, ZŠ Tribečská Topoľčany, ZŠ Vajanského Skalica.

Ako po masle

Mladí Žiarčania pod dohľadom skúseného pedagóga a športového odborníka pána učiteľa Petra Nemca turnajom prešli doslova ako „nôž maslom“ a okrem prvého ťažkého zápasu v skupine so Žilinou, v ktorom zvíťazili tesne 3:2 po napínavom boji, nenechali nikoho na pochybách a po výhrach nad Prešovom 7:0 a Skalicou 6:3 postúpili zaslúžene do finálovej skupiny z prvého miesta.

Žiarska mašinéria v akcii

V semifinále ich čakalo prekvapenie turnaja zo Slatiny nad Bebravou. Ale „žiarska mašinéria“, ako našich malých futbalistov nazval moderátor DIGI Sportu a turnaja Slavomír Jurko, sa nezastavila. Ba naopak, nadelila súperovi zo Slatiny riadnu porciu gólov a vyhrala vysoko 10:1.

Týmto výsledkom si zabezpečila finále, kde ich čakal znovu skupinový súper Prešov, ktorý porazil vysoko Malacky a zaslúžene sa opäť stretol s našimi nádejnými futbalistami.

Finále malo jednoznačný priebeh a dobre nabudení chlapci vedúcim tímu p. Šusterom, napriek prvému gólu v ich sieti, si už celkové prvenstvo na turnaji nenechali uchmatnúť a po spanilej jazde bez jedinej prehry od školského kola hladko zvíťazili aj vo finále 9:3.

Súperom nastrieľali v piatich zápasoch až 35 gólov, dostali len 9 a okrem toho hrali oku lahodiaci kombinačný futbal, ktorý musel potešiť nejedného diváka na hlavnom ihrisku štadióna FC Nitra, kde „drali trávu“ také futbalové osobnosti ako: Ľubomír Moravčík, Michal Hipp, Miroslav Konig, Igor Demo, Marián Bochnovič a veľa ďalších… Práve jeden z nich, reprezentačný tréner Michal Hipp spolu s hráčom FC Janov Jurajom Kuckom, dekorovali zúčastnené tímy a aj víťazov zo ZŠ Dr. Janského.

Za odmenu pôjdu do Neapola

Hlavnou výhrou pre víťazné družstvo finálového turnaja je zahraničný zájazd do Neapola spojený s návštevou klubu slovenského futbalového reprezentanta Mareka Hamšíka. A toto ocenenie si zaslúžili títo hráči FK Pohronie a žiaci ZŠ Dr. Janského v Žiari nad Hronom: Július Daniel Žember, Martin Šuster, Samuel Rajčan, Tomáš Kukučka, Martin Krčmár, Radoslav Beňo, Viktor Tatár, Samuel Solga, Matej Dovčík a Peter Beňo spoločne s p. učiteľom Petrom Nemcom.

Okrem toho si individuálne ocenenie vystrieľal najmä vo finálovom zápase s Prešovom s neskutočnými 8 gólmi Viktor Tatár, ktorý na najlepšieho strelca strácal práve pred týmto zápasom takýto počet gólov. Spolu ich vsietil do súperových brán až 20! A tak sa o toto ocenenie podelili dvaja hráči.

Na nitrianskom štadióne ich bol vo finálovom dni povzbudiť aj početný tím rodičov a známych spoločne s ich trénerom Rastislavom Urgelom, ktorí chlapcom vytvorili parádnu atmosféru vo finále.

Chcel by som sa poďakovať všetkým hráčom aj p. učiteľovi Petrovi Nemcovi, ktorí sa podieľali na tomto krásnom úspechu a vzorne reprezentovali svoju školu, klub FK Pohronie, mesto Žiar nad Hronom a celý región," hovorí tréner Rastislav Urgela a dodáva: „Veď Majstrom Slovenska sa človek nestáva každý deň. Práve pre takéto úspechy a radosť z nich má práca s deťmi význam a ja verím, že prídu aj ďalšie, ešte väčšie. Som o tom presvedčený a už teraz viem, že náš futbal v meste má svetlú budúcnosť. Samozrejme, ak deťom vytvoríme adekvátne podmienky na výchovu, vzdelanie a šport, aby nám neodchádzali do iných miest a klubov“, komentuje úspech tréner Urgela.

"Už teraz sa o to snažíme a som rád, že sme na klubovej úrovni nadviazali od septembra 2013 spoluprácu so ZŠ na Ul. Jilemnického (4.ZŠ) v Žiari nad Hronom, kde nám tieto podmienky budú vytvorené a malých futbalistov budeme mať sústredených v športovej a predšportovej triede v tomto pilotnom futbalovom projekte. Už teraz je o tieto triedy značný záujem, čo sme veľmi radi a tešíme sa, že práve naši víťazi budú tí, ktorí to pod dohľadom kvalifikovaných trénerov a skúsených pedagógov správne naštartujú. Vďaka patrí na záver aj výbornej partii rodičov okolo tohto tímu, bez ktorej by sa tento úspech nedostavil. Nebyť práve nich (hlavne aktivity p. Šustera a p. Beňa), takýto úspech by chalani nedosiahli, lebo by necestovali ani na okresné kolo… Poďakovanie chcem vyjadriť aj p. konateľovi MŠK p. Tomčánimu za sprostredkovanie dopravy na finálový turnaj do Nitry. Ďakujem ešte raz všetkým,“ dodáva na záver tréner.

Výsledky zo skupiny:

Žiar nad Hronom – Žilina 3:2 Žiar nad Hronom – Prešov 7:0 Žiar nad Hronom – Skalica 6:3

Semifinále:

Žiar nad Hronom – Slatina nad Bebravou 10:1

Finále:

Žiar nad Hronom – Prešov 9:3 Konečné umiestnenie: 1. Žiar nad Hronom, 2. Prešov, 3. Malacky

Žiarčania vyhrali McDonald´s Cup. sú najlepší medzi 970-timi školami!
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM