Viktória Botošová Kultúra

Minulý rok to bola cvikla, teraz sú v pláne tekvicové hody: Žiarčania, toto všetko nás čaká!

Zdravá, ľahko dostupná a navyše aj multifunkčná plodina. Tekvicové hody v Žiari nad Hronom už čoskoro. Vieme kedy sa na ne môžete tešiť, aj čo vás tam čaká.

Ilustračný obrázok k článku Minulý rok to bola cvikla, teraz sú v pláne tekvicové hody: Žiarčania, toto všetko nás čaká!
Zdroj: TASR

Zdravá, ľahko dostupná a navyše aj multifunkčná plodina, taká je tekvica, ktorú chce žiarska neformálna skupina Žiarovky spropagovať na tekvicových hodoch. Tie sa v Žiari nad Hronom uskutočnia 24. októbra o 15.30 h.

„Tekvicové hody je taká odpoveď Žiaroviek na gastronomickú jarmočnú kultúru, ktorú zažívame v slovenských mestách,“ hovorí Kamila Beňová zo Žiaroviek. Ľudia, ktorí vyznávajú alternatívne druhy stravovania, len málokedy totiž podľa jej slov nájdu na takýchto akciách niečo pre seba.

Kým minulý rok bolo podujatie zamerané na cviklu, tento rok sa rozhodli pre tekvicu, ktorá je zdravá, ľahko dostupná a sezónna. „Chceme ukázať, čo všetko sa dá urobiť z tekvice, že existuje veľa druhov a dajú sa z nich pripravovať rôznorodé jedlá od polievok až po dezerty,“ dodala Beňová.

Na podujatie môžu ľudia priniesť nielen recepty, ale aj hotové jedlá, v ktorých hrá hlavnú úlohu tekvica. Pre kreatívnych bude pripravený workshop. „Aj tým chceme poukázať na multifunkčnosť tekvice. Kedysi si z nej ľudia vyrábali rôzne nástroje či riad,“ podotkla Beňová s tým, že tentoraz budú vyrábať napríklad svietniky. V programe nebude chýbať ani kultúra, návštevníkov zabaví speváčka Horana a DJ Jugosh.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM