Barbara Dallosová Správy

Mnohí na žiarske semafory nadávajú : Chýba nám zelená vlna!

Nedávno sme zisťovali, kedy sa jednotlivé semafory v meste zapínajú a vypínajú. Slovenská správa ciest ich vraj prestavovať neplánuje. Čo na to Žiarčania?

Ilustračný obrázok k článku Mnohí na žiarske semafory nadávajú : Chýba nám zelená vlna!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Pri jazde mestom prejdete hneď niekoľkými križovatkami, v ktorých sa o dopravu starajú semafory. Hneď prvá svetelná križovatka stojí na vjazde do mesta v Ladomerskej Vieske, ďalšie tri na hlavnej ceste – pri centrálnej autobusovej stanici (CAS) a pri obchodných domoch Tesco, Prior a Lidl. Nedávno sme zisťovali, kedy žiarske semafory vypínajú svoje svetlá. Čítajte tu: Niektoré fungujú aj v nedeľu, iné vypínajú už o piatej: Posvietili sme si na žiarske semafory!

Okrem semaforu pri hypermarkete Tesco sú všetky pod správou Slovenskej správy cies (SSC). Nastavené sú podľa intenzity premávky. Ako pre náš portál uvidela hovorkyňa SSC Zuzana Hromcová, nad novým meraním intenzity a prestavovaním semaforov v súčasnosti spoločnosť neuvažuje. Pýtali sme sa, čo si o tom myslia obyvatelia mesta.

Jozef (55), nezamestnaný: Keby to bolo tak, ako to po tej výstavbe obchvatu malo byť, že bude cez Žiar chodiť menej áut, tak by sme tu svetelné križovatky ani nepotrebovali. Premávku cez hlavný ťah nerobia Žiarčania, čo si idú nakúpiť, ale kamióny a autá čo cez Žiar len prechádzajú. Takže buď nechať priorový a tescový semafor aj v nedeľu svietiť, alebo nech už ten obchvat funguje naplno.

Ján, pracovník odťahovej služby: Semafory v Žiari sú celkovo nastavené dosť zle. Keď idú všetky semafory tak nie je nastavená zelená vlna. Keď sa niekto pohne napríklad od nástupišťa od prvého semaforu a ide smerom hore na Žiar, tak nemá šancu ak chce dodržať 50km rýchlosť, aby prešiel všetky semafory na zelenú. Tak isto to funguje z opačnej strany.

Edita, živnostníčka: Podľa mňa je to v poriadku, že semafory vypínajú, veď tá premávka večer nie je taká silná. Žiarčania sa na všetko len sťažujú. Keby šli semafory do desiatej večer, tak by sa im nepáčilo, že idú zbytočne. Netreba z toho robiť vedu.

Peter (28), konštruktér: Keď chce človek prejsť mestom, musí stáť na každom rohu. Zelená vlna nehrozí. Tiež nechápem, prečo niektoré semafory napríklad v nedeľu idú a iné nie. Prejdete cez semafor ktorý je vypnutý a o pár metrov ďalej už vás usmerňuje svetelná križovatka.

Kristína (21), študentka: Ja nastaveniu semaforov v Žiari nerozumiem celkovo. Vodič som len príležitostný ale napríklad pri dome služieb sa mi stalo už niekoľkoráz, že som ako chodec čakala na zelenú aj viac nez 15 minút! Nakoniec som to samozrejme vzdala a šla inakadiaľ. To už je extrém.

Čítajte tiež:

TIP od vás: Nebezpečná žiarska križovatka stále straší vodičov i chodcov, bude sa hľadať riešenie?

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM