Barbara Dallosová Rôzne

Modelársky talent z neďalekej obce: Ľubošov (17) Šášov obdivujú ľudia v múzeu, FOTO

V koníčku stredoškoláka zo Starej Kremničky sa spája vášeň pre históriu, remeselná zručnosť a technické myslenie. Spoznávate výjavy z našich končín v ,,stolovej“ veľkosti?

Ilustračný obrázok k článku Modelársky talent z neďalekej obce: Ľubošov (17) Šášov obdivujú ľudia v múzeu, FOTO
6
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Železničná stanica, dedinský kostol či Šášovský hrad v podobe, keď ešte nebol zrúcaninou. To je len niekoľko modelov z dielne Ľuboša Kovára zo Starej Kremničky. Tento koníček priniesol mladíkovi už niekoľko diplomov zo súťaží mladých technikov a jeden z jeho výtvorov, práve známy Šášovský hrad, môžeme vidieť aj v tamojšom múzeu.

Šášov bol výzvou

Po inšpiráciu si stredoškolák nechodí ďaleko a v jeho dielni nájdeme niekoľko výjavov z nášho regiónu. Ako vysvetľuje Ľuboš, jeho celkom prvým modelom bola železničná stanica priamo z jeho dedinky. Vyrobená je zo špajdlí. ,,To bol taký prvý pokus, potom som sa začal sústrediť na rôzne hrady a pevnosti o stredoveku, to ma veľmi baví, a postupne som sa od špajdlí dostal aj k sadrovým modelom,“ hovorí Ľuboš ukazujúc na model Šášovského hradu.

Nie každý by ale stredoveké sídlo hneď spoznal, mladý modelár totiž vychádzal z pôvodnej podoby hradu. ,,Existujú nejaké obrázky, ktoré vypovedajú o tom, ako ten hrad kedysi vyzeral. Z jedného takého som vychádzal aj ja, z toho asi najznámejšieho. Použil som sadru, kamene, štrk, potom som maľoval povrch. Tento hrad som staval hlavne kvôli tomu, aby som ho mohol darovať do múzea v Šášove, kde aj býva vystavený,“ priblížil Ľuboš.

Ľubošov model Šášovského hradu si môžu návštevníci pozrieť v múzeu pod zrúcaninou.
Ľubošov model Šášovského hradu si môžu návštevníci pozrieť v múzeu pod zrúcaninou. / Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Najťažší je začiatok

Známe hradby nad Žiarom vznikali pod rukami modelára niekoľko mesiacov. Na precíznej modelárskej práci je podľa Ľuboša najťažší začiatok. ,,Keď sú pre model vytvorené základy, potom už všetko ide ľahšie,“ konštatuje.

Na pracovisko stredoškolák náročný nie je. ,,Cez zimu pracujem vo svojej izbe, cez leto tuto v dielni,“ ukazuje Ľuboš na miestnosť plnú modelov a pracovného materiálu.

Záľubu v miestnej histórii má mladík zo Starej Kremničky spoločnú so svojím otcom, Františkom Kovárom. Ten už roky zbiera a archivuje staré fotografie, pohľadnice a dokumenty z regiónu a tiež pomáha viesť bohatú obecnú kroniku. ,,Tiež som býval modelár, ale toto by som nedokázal. Ľuboš vie dobre odhadnúť pomery tak, aby model nezdeformoval, pričom nepoužíva meter ani pravítka, pracuje jednoducho z hlavy,“ dodáva na záver otec.

S otcom Františkom.
S otcom Františkom. / Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM