Barbara Dallosová Rôzne Správy

Módne triky Žiarčaniek: Každá chcela byť Whitney Houston, poslúžili aj rybárske návnady

Ponuka tovarov bola za minulého režimu obmedzená. Kto chcel byť trendy, musel byť vynaliezavý. Niektoré módne zlepšováky dnes dvíhajú kútiky...

Ilustračný obrázok k článku Módne triky Žiarčaniek: Každá chcela byť Whitney Houston, poslúžili aj rybárske návnady
Zdroj: TASR

Zatiaľ čo dnes mladí ľudia nakupujú podľa vlastného vkusu a fantázie, budovateľská mládež bola odkázaná na to málo, čo si mohla vybrať spoza pultu. Líšiť sa bolo v dobe uniformity ťažké, o to tvorivejšie boli ale ľudia nútení premýšľať. A tak sa stávalo, že najväčšie módne terná vznikali napríklad z rybárskych potrieb či lekárenskej gázy.

Sukňa z gázy? Prečo nie

,,Boli to také rybky, blyskáčiky. Pôvodne to boli návnady, ale dali sa z toho povyrábať všelijaké náušnice. Vtedy nám napadlo fakt hocičo," spomína so smiechom Žiarčanka Jana, ktorá bola v osemdesiatych rokoch stredoškoláčkou na kremnickej SUPŠke. Ako dodáva žiarska učiteľka, na výrobu šperkov, korálikov či gombíkov poslúžil aj modurit.

Vlastnoručne si podľa slov Jany vyrábali trendov chtivé Žiarčanky aj oblečenie. Využiť sa dalo naozaj všeličo. ,,Ja som si raz ušila šaty z červeného plátna na sovietsku zástavu. Bežne sme ale upravovali oblečenie, ktoré bolo dostať. Napríklad z klasického nátelníka s dlhým rukávom sa odstrihol celý jeden rukáv aj s plecom, a vznikol z toho taký asymetrický model. Špecialita bola sukňa z lekárenskej gázy. Predávali to natočené na taký valček, aj niekoľko metrov dlhé, to sa navrstvilo a nariasilo do pása, baby si to aj farbili," vysvetľuje Jana.

K unikátnej sukni patrila unikátna obuv. To, čo dnes voláme balerínky, bývali za socíku len prezlečené cvičky. Ako približuje Jana, stačilo z nich vystrihnúť gumu a o potlač sa postarala už len akrylová farba a štipka šikovnosti. Akrylové farby alebo prášková farba na textil robili pestré kúsky aj z dostupných tenisiek známych ako ,,číňany".

Whitney Houston. Bez debaty

Pri spomienkach na módne zlepšováky Jana pridáva jeden z pracovným odevom z tunajšieho závodu. ,,Hutníci nosili pod monterky také bavlnené sieťované tielka, neviem, ako sa to volalo, ale bola to súčasť toho pracovného odevu. Z toho som odstrihla len tunel na trup, a cez oká tej sieťky som poprepletala stužky. Ťažko sa to opisuje, ale náhodou to vyzeralo fakt dobre," dodáva so smiechom.

Hoci o západom svete mali vtedajší mladí obmedzený prehľad, v druhej polovici osemdesiatych rokov sa k nim už dostávali aj americké hudobné videoklipy. Módna ikona bola podľa Jany jednoznačná. ,,Whitney Houston. Bez debaty. Chceli sme mať absolútne všetko, čo mala na sebe," uzatvára Žiarčanka spomienky na nie tak vzdialenú minulosť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM