Barbara Dallosová Rôzne

Momenty z minulosti Kremnice, z ktorých mrazí: Prečítajte si ÚRYVOK z novej knihy!

Mor, nepozvaný hosť, ktorý prepísal dejiny historického mestečka. Kniha z pera Kremničanky Daniely zachytáva práve toto obdobie. Pútavé čítanie plné mrazivých momentov, ktoré sú piliermi kremnickej minulosti. Začítajte sa!

Ilustračný obrázok k článku Momenty z minulosti Kremnice, z ktorých mrazí: Prečítajte si ÚRYVOK z novej knihy!
Zdroj: Dnes24.sk

Morová epidémia. Čierne obdobie histórie, ktoré zasiahlo i dejiny nášho regiónu. Od položenia základného kameňa morového stĺpa v Kremnici nedávno uplynulo 305 rokov. Kniha autorky Daniely Bednářovej podáva sumárny prehľad historických udalostí a faktov, ktoré mali vplyv na vznik morového stĺpa uprostred kremnického námestia.

Titul Morový stĺp sv. Trojice v Kremnici má po elektronickej už i svoju tlačenú podobu. Začítajte sa do ukážky:

… Domus animarum – dom duší si mešťania založili a udržiavali pre svojich zostárnutých a zle pochodilých baníkov a práceneschopných spoluobčanov. Domus leprosorum – dom malomocných, epidemická nemocnica, ktorá bola len príležitostne postavená na Rennwiese v 15. st., keď nákazlivá choroba lepra bola dovlečená do mesta. O sto rokov neskôr, po zaniknutí malomocnosti, bola premenená na nemocnicu pre chorých na chytľavé choroby, epidémie, predovšetkým mor. Akonáhle epidémia zanikla bol domus leprosorum rozpustený.

… Najťažšou úlohou mestskej rady však bolo nájsť ošetrovateľov, ktorí sa budú o chorých na mor starať a opatrovať ich. Tí boli nevyhnutní. Nájsť však takých ľudí, ktorí obetujú svoj život s vedomím, že choroba zasiahne aj ich, sa ukázalo veľmi ťažké. Bola to istá cesta k smrti. Nakoniec sa našla prvá ošetrovateľka. Ukázala sa v osobe slúžky, Kataríny Randovej, ktorá sa narodila v Malom Čepčíne. Katarína Randová spáchala strašný čin. Za vraždu svojho novonarodeného dieťaťa bola odsúdená na katovu sekeru, ktorý jej mal sťať hlavu. Mala však veľké šťastie v nešťastí, pretože o ňu neprišla. Nikto nevie z akých dôvodov, ale dáke tam určite boli, vďaka jej vysokopostavenému ochrancovi, ktorým bol menovite poľný maršál a v Uhorsku splnomocnený hlavný veliteľ gróf Sigbert Heister, víťazný veliteľ cisárskych vojsk v Rákócziho povstaní, bola omilostená.

… Plukovník barón Leimbruch, veliteľ banských miest úplne chápe situáciu mesta a preto dňa 15. septembra 1710 píše kremnickému magistrátu list. V liste odpovedá na ponosy Kremničanov a sľubuje mestu pomoc. Jeho prvým návrhom a plánom proti hladomoru v meste je, aby prinútil najbližších susedov, a to Turčanov, k účasti na trhoch v Kremnici. Vie však, že to bude ťažké. Aj v Turci sa boja moru a nechcú si ho priniesť domov. Trhy sa budú konať pravidelne každý týždeň. Uskutočnia sa na zvlášť prísne vybraných a sledovaných miestach. Počas konania trhu sa budú dodržiavať prísne bezpečnostné a hygienické opatrenia. Na trhu budú umiestnené nádoby, v ktorých bude zriedené víno s vodou, aby si mohli trhovníci, ale aj kupujúci umývať ruky.

Môže vás zaujímať:

Po originálne darčeky netreba chodiť ďaleko: 5 TIPOV na výrobky z regiónu, ktoré potešia každého

Špeciality svätokrížskych starých mám, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú

Kremnica sa s výzdobou centra vyšvihla: Námestie rozžiarila fontána, akú ste ešte nevideli! FOTO

Spomienkou na morovú epidémiu je dnes už len stĺp na kremnickom námestí
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM