Barbara Dallosová Krimi

Môžete si na pikniku v žiarskom parku otvoriť pivko? Dilemu majú i mestskí policajti!

Novovzniknutá pikniková zóna v žiarskom Parku Štefana Moysesa láka ľudí vychutnať si jedlo pod holým nebom. Čo ale platné VZN o pití na verejnosti - môžeme sa pri dobrom jedle počas letného dňa osviežiť i jedným dobre vychladeným pivkom či radlerom?

Ilustračný obrázok k článku Môžete si na pikniku v žiarskom parku otvoriť pivko? Dilemu majú i mestskí policajti!
Zdroj: TASR

Žiarčanom tento rok pribudla ďalšia možnosť, ako tráviť teplé letné dni. Časť Parku Štefana Moysesa sa premenila na piknikovú zónu so špeciálne upraveným trávnikom.

Platí VZN?

Ku grilovačke, barbecue alebo len malému pohosteniu z piknikového koša podľa mnohých patrí dobre vychladené pivko. Mestský park však narozdiel od plážového kúpaliska patrí medzi verejné priestranstvá a na tých požívanie alkoholických nápojov podľa platného Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) povolené nie je.

Nariadenie sa podľa náčelníka Mestskej polície v Žiari nad Hronom pre prípad piknikovej zóny neupravovalo. ,,Dohodli sme sa s mestom tak, že nebudeme kvôli tej piknikovej zóne upravovať VZN," uviedol Šiška. VZN je teda piknikovej zóne výnimku nedáva.

Prípady posudzujú individuálne

Podľa náčelníka sa ale mestskí policajti snažia pristupovať k riešeniu takýchto prípadov individuálne. ,,Pokiaľ je to skutočne rodinný piknik spojený s tým, že niekto si dá jedno pivo, nechceme z toho robiť nejakú vedu a terorizovať normálnych ľudí, ktorí si sem prišli oddýchnuť s rodinou. Tiež sme ľudia. Chceme sa vyhnúť tomu, aby sa niekto neskrýval za grilovanie či piknik, pritom jeho skutočným cieľom je verejne požívať alkohol. Je to trochu dilema," vysvetlil Šiška.

Ako ďalej uviedol, priestor je monitorovaný kamerami a polícia tam chodí robiť tiež kontroly. ,,Ak by nešlo o tolerovateľný prípad, vieme to, samozrejme, ustriehnuť," pokračoval.

Najväčší rozdiel vidí náčelník mestských policajtov v tom, za akým účelom prídu obyvatelia na piknikovú zónu tráviť čas. ,,Treba zdôrazniť, že zámer celej piknikovej zóny je taký, že si tam majú ísť ľudia odpočinúť, stráviť čas s rodinou, piknikovať, nie sa tam opiť. Na základe toho k veci pristupujeme i my," približuje Róbert Šiška.

City fest má výnimku

Hoci piknikovej zóne výnimka udelená nebola, sú i prípady, kedy môžete piť alkohol v žiarskom parku úplne bez obáv. Vtedy sa výnimka týka všetkých.

,,Platí to vtedy, keď sa tam organizujú podujatia, ako napríklad City fest. Na tom sa alkoholické nápoje i predávajú a zo spomínaného VZN je samozrejme poskytnutá výnimka," uvádza príklad šéf mestských policajtov.

Čítajte tiež:

Oáza v rozpálenej betónovej džungli: Takto si Žiačania užívajú chládok a oddych v parku FOTO

City fest stále za pár eur: Poznáme mená všetkých hviezd!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM