Barbara Dallosová Rôzne Správy

Mrazivá príhoda zo žiarskeho závodu: Robotníci chceli zachrániť jeden druhého, umreli všetci

Piati muži šli do práce netušiac, že k rodinám sa už nikdy nevrátia. Archív odhaľuje zabudnutú tragédiu zo začiatkov fungovania továrne...

Ilustračný obrázok k článku Mrazivá príhoda zo žiarskeho závodu: Robotníci chceli zachrániť jeden druhého, umreli všetci
Zdroj: TASR

Výstavba hlinikárne, ktorá roky niesla názov Závod Slovenského národného povstania (ZSNP), odštartovala pre náš región novú éru. V závode našlo prácu veľké množstvo tunajších, za zamestnaním v priemyselnom parku sem ale migrovalo i veľa prišelcov.

Čítajte tiež: Takto to celé začalo: Archívne FOTKY z výstavby žiarskeho závodu

Chceli zachrániť jeden druhého

Závod spustil prevádzku v 50. rokoch minulého storočia, už v počiatkoch jeho fungovania sa tu ale stala tragická udalosť, o ktorej vie málokto. Dozvedáme sa o nej zo záznamu v kronike obce Horná Ždaňa, ktorej obyvateľ bol jednou z jej obetí.

Kronika opisuje udalosť takto: ,,V kysličnikárni závodu SNP v Žiari nad Hronom v miešačke našli náhlu smrť 25. júna piati robotníci. Do miešačky sa dostal kysličník uhličitý a uhoľnatý, ktorému podľahol najprv čistič miešačky a za ním jeho záchrancovia. Zachraňovali sa jeden druhého navzájom, pričom nemali síl ani na záchranu vlastného života. Neváhali z obetavosti a povinnosti pomáhať druhovi v nešťastí. Vošli do miešačky, kde vyhasol ich život."

Ako zaznamenal kronikár, v továrni v tento tragický deň zahynuli celkom piati muži, všetci z blízkeho okolia. Jeden z Prochota, dvaja zo Žiaru nad Hronom, jeden zo Slaskej a jeden z Hornej Ždane. Ako poznamenáva kronika o zosnulom Hornoždánčanovi, zostala po ňom vdova a tri nezaopatrené deti.

Dom dostavali kolegovia

Kronikár v smutnom zápise niekoľkokrát zdôrazňoval, že závod urobil všetko, aby zmiernil bolesť pozostalým. Vdove po Hornoždánčanovi dokončili rozostavaný rodinný dom kolegovia jej zosnulého manžela.

,,Pohrabu zúčastnilo sa mnoho zamestnancov zo závodu, závodná hudba, mnoho a mnoho ľudí z celého okolia," stojí v kronike.

Čítajte tiež: Zabudnuté príbehy: Miesta pri Žiari, ktoré zmizli z mapy

(prepisy z kroniky použité v článku sú doslovné)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM